'Gerrit Jan Heijn had kunnen ontsnappen' | Levensmiddelenkrant

'Gerrit Jan Heijn had kunnen ontsnappen'

AMSTERDAM – Gerrit Jan Heijn had tijdens zijn ontvoering in 1987, die hem fataal werd, vele malen kunnen ontsnappen. Hoewel de voormalig directeur van Albert Heijn dat eenmaal probeerde, weerhield een cursus over ontvoeringen hem er wellicht van om daadwerkelijk aan Ferdi E. te ontkomen.

Dat staat in het zaterdag gepresenteerde boek ‘Ontvoering! Het geheime dossier over Ferdi E.’ van misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Bert Huisjes van de Telegraaf. Zij hadden de afgelopen maanden inzage in het politiedossier van Ferdi E., die vorig jaar bij een fietsongeval om het leven kwam. De twee journalisten konden onder meer kennis nemen van de 23 politieverhoren die E. zijn afgenomen. De familie van de ontvoerde Gerrit Jan Heijn kreeg vooraf inzage in het onderzoeksmateriaal en liet weten dat zij tal van zaken van justitie of politie nooit te horen heeft gekregen. De familie denkt dat een cursus door ontvoeringsexperts Heijn fataal werd, zo schrijft de Telegraaf. Kort voor de ontvoering had Heijn, evenals zijn broer Albert, een cursus gehad waar hij het advies kreeg om, in geval van een ontvoering, vooral geen weerstand te bieden. Dit aangezien bij ontvoeringen in 93 procent van de gevallen het slachtoffer vrij komt. Zeven procent overlijdt, vrijwel altijd tijdens een vluchtpoging of een bevrijdingsactie. Heijn werd op 9 september 1987 ontvoerd en nog dezelfde dag doodgeschoten in de bossen van Renkum.

Uit het dossier blijkt verder dat er grote twijfel bestond of Ferdi E. de ontvoering alleen verrichte. Bij tal van oud-rechercheurs is die twijfel tot op de dag van vandaag blijven knagen, vanwege vele ongerijmdheden. Van september 1987 (de maand waarin Heijn werd ontvoerd) tot april 1988 (oplossing van de zaak) zijn 45 rechercheurs permanent betrokken geweest bij de wellicht meest geruchtmakende ontvoering in de Nederlandse geschiedenis. Een anderhalf uur durende documentaire op basis van het boek, met een reconstructie, wordt woensdag om 20.30 uur uitgezonden bij SBS6.

Bron: De Telegraaf