Hak voert als eerste Nutri-Score in

GIESSEN – Groentefabrikant Hak voert vanaf 1 september dit jaar het Nutri-Score-label op haar producten in Nederland. Het bedrijf heeft besloten niet te wachten tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo als opvolger van het in 2016 afgeschafte ‘Vinkje’.

Hak is van mening dat Nutri-Score een bewezen instrument is om consumenten te stimuleren om, bij hun dagelijkse boodschappen, te kiezen voor een gezond product. Nutri-Score is volgens hen het enige voedselkeuzelogo dat gunstige voedingselementen beloont, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit. Om die reden voorziet Hak dat invoering van Nutri-Score zal leiden tot meer groenteconsumptie.

5-kleurenschaal
Het Nutri-Score-systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal met 5 letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score wordt berekend op basis van een systeem dat rekening houdt met de totale voedingswaarde, waarbij positieve en negatieve elementen tegen elkaar worden afgewogen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels en eiwitten de score verbetert.

Breed draagvlak
De invoering van Nutri-Score wordt breed gedragen door onder meer het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenindustrie (CBL), de Consumentenbond en Foodwatch. Hak ceo Timo Hoogeboom zegt om die reden niet te begrijpen waar staatssecretaris Blokhuis nog op wacht. Hoogeboom: “Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in Frankrijk, Spanje en België ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is al succesvol getest in de praktijk. Wij willen, gezien de urgentie van het probleem van de achterblijvende groenteconsumptie, niet langer wachten op een beslissing die mogelijk pas volgend jaar genomen wordt en gaan nu als eerste fabrikant de Nutri-Score-systematiek invoeren.”

Eigen rol fabrikanten
Hoogeboom vindt het passen bij de verantwoordelijkheid van grootste Nederlandse groentemerk om Nutri-Score als voedselkeuzelogo snel landelijk ingevoerd te krijgen. “Wat ons betreft volgen andere fabrikanten snel. De Consumentenbond is deze week een Europees burgerinitiatief gestart om Nutri-Score op de agenda van de Europese Commissie te krijgen. Dat is een heel goed initiatief, maar tegelijkertijd kunnen de fabrikanten ook alvast hun eigen rol pakken”, aldus Hoogeboom.

Bron: Levensmiddelenkrant