Nederland centrum voor wereldwijde voedselinnovatie

DEN HAAG - Nederland wordt het centrum voor wereldwijde voedselinnovatie met het Global Coordinating Secretariat (GCS) in Wageningen. Dat maakte premier Rutte tijdens een digitale bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) bekend.

Het GCS is onderdeel van het voedselsysteem initiatief van het WEF om innovaties en nieuwe technologieën in de voedselketen te stimuleren die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid. Vanuit Nederland wordt de verdere ontwikkeling van de wereldwijde regionale voedselinnovatie hubs aangestuurd.

Wereldwijd zijn er schaalbare innovaties nodig die passen bij de regionale omstandigheden. Op deze manier kan de productie en consumptie van voedsel veranderen. De regionale Food hubs spelen daarbij een cruciale rol door boeren, bedrijven, wetenschappers en andere partijen uit de voedselketen bij elkaar te brengen om innovaties en bedrijfs- en verdienmodellen te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem. Deze hubs zijn opgezet in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. FoodValley Wageningen is sinds november aangesteld als Europese Food Hub. Innovaties zijn nodig om meer en slimmer voedsel te produceren en zo de wereldwijde toegang tot voldoende, voedzaam en veilig voedsel te verbeteren.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: “De Nederlandse agrifood, tuinbouw en veredeling sectoren zijn wereldspelers als het gaat om kennis en technieken voor het duurzaam produceren en verwerken van voedsel. Die kennis en innovatie gaat al de wereld over, denk bijvoorbeeld aan het bedrijf East-West Seed van Simon Groot dat miljoenen kleine boeren voorziet van goed zaaigoed. Met FoodValley als Europese Food Hub in de WEF en het Global Coordinating Secretariat in Nederland kunnen we die kennis en kunde nog veel meer delen met de wereld.”

Bron: Levensmiddelenkrant