Philip Morris houdt geloof in IQOS | Levensmiddelenkrant

Philip Morris houdt geloof in IQOS

DEN HAAG- Voor apparaatjes die tabak verhitten en volgens de tabaksindustrie minder schadelijk zijn dan 'gewoon roken', gaan dezelfde regels gelden als voor gewone tabaksproducten.

Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid bekend gemaakt, naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van het RIVM naar rookloze producten, waaronder de IQOS van Philip Morris. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Blokhuis dat rookloze producten het imago schetsen een slimmer alternatief te zijn voor gewoon roken en dat die gedachte misplaatst is omdat ‘je er dodelijk ziek van kunt worden’.

De brief van Blokhuis is volgens Peter van den Driest, director corporate Affairs the Netherlands van Philip Morris, te eenzijdig en de onderzoeksresultaten van het RIVM worden daarin onderbelicht. “Wij verwelkomen juist de onderzoeksresultaten van het RIVM naar ons rookloze product IQOS en de bevestiging daarin dat de damp van IQOS aanzienlijk minder schadelijke stoffen bevat van sigarettenrook en waarschijnlijk minder schadelijk is dan het roken van een tabakssigaret", aldus Van den Driest. Die uitkomst komt in de brief van de staatssecretaris niet naar voren vindt de directeur. “De resultaten zijn in lijn met onze eigen resultaten en een toenemend aantal onafhankelijke onderzoeken naar IQOS”, vervolgt hij zijn verhaal.

Regelgeving
De berichtgeving rondom de brief aan de Tweede Kamer heeft volgens Van den Driest geen negatieve gevolgen voor het imago van IQOS en de IQOS stores. “Ons doel is en blijft dat IQOS zo snel mogelijk traditionele rookwaren als sigaretten en shag vervangt.” Staatssecretaris Blokhuis wil dat de wetgeving voor gewone tabaksproducten ook gaat gelden voor apparaatjes die tabak verhitten, zoals de IQOS. “Ik kan mij erin vinden dat er wetgeving komt voor deze producten, maar het zou een gemiste kans zijn voor de volksgezondheid om rookloze producten en producten als sigaretten en shag over een kam te scheren.”

Philip Morris blijft geloven in haar product en laat zich niet uit het veld slaan door de negatieve brief van Blokhuis. “Uiteraard is stoppen met roken de beste keuze, maar voor diegenen die dit niet doen, dient de Nederlandse overheid zich de vraag de stellen of het wenselijk is dat rokers geïnformeerd worden en overstappen op betere alternatieven. Of dat zij ervoor kiest dat het roken van sigaretten en shag in stand wordt gehouden. Regelgeving moet onderscheid maken tussen traditionele rookwaren en rookloze producten”, aldus Van den Driest.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops