Hak presenteert rode kool met PlanetProof-keurmerk

GIESSEN - Minister van Landbouw Carola Schouten ontvangt deze week van groente- en peulvruchtenfabrikant Hak de allereerste pot rode kool die ‘On the way to PlanetProof’ is gecertificeerd, en dus op duurzamere wijze is geteeld en verwerkt.

Volgens de betrokken rode kooltelers Wim en Johannes Straver, van landbouwcorporatie CIGTA, draait On the way to PlanetProof eerst en vooral om een gezondere bodem. Wim Straver: “Alles begint bij de bodem. Dit is misschien wel ons grootste kapitaal en daarom een belangrijk aandachtsgebied binnen de PlanetProof systematiek. Ik ben blij dat mijn zoons de zaak later willen voortzetten en vol gaan voor duurzaamheid. Met PlanetProof kunnen we grote slagen maken en voor grootschalige teelt de nodige duurzaamheidsstappen maken.”

Kosten
Boeren die volgens de beginselen van On the way to PlanetProof hun groenten telen moeten daarvoor extra kosten maken. Hak vergoedt deze kosten aan de telers, die voor de rode kool zo’n 10 procent meerkosten bedraagt. Adri den Dekker, directeur Inkoop, Landbouw & Duurzaamheid van Hak: “wij geloven dat lokaal en duurzaam geteeld, kwalitatief hoogwaardig voedsel de toekomst is, maar duidelijk is dat dit niet lukt zonder extra investeringen." Volgens hem zijn de extra kosten bij de teelt en verwerking het gevolg van het feit dat een On the way to PlanetProof certificering 36 bovenwettelijke eisen stelt op het gebied van gewasbescherming, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, landschapsbeheer, water- en energieverbruik, verpakking en afval.

Bron: Levensmiddelenkrant