Rechter beslist: algehele zondagsopening Amsterdam | Levensmiddelenkrant

Rechter beslist: algehele zondagsopening Amsterdam

AMSTERDAM – De Amsterdamse winkeliers die een juridische strijd voeren tegen de vrije koopzondag in de gehele hoofdstad, hebben een rechtszaak hierover verloren. Hierdoor mogen alle winkels zeven dagen per week de deuren openen.

De Amsterdamse voorzieningenrechter bepaalde vanmiddag dat het Amsterdamse college van B&W de wet niet heeft overtreden door in februari van dit jaar de complete stad als toeristisch gebied aan te wijzen. Door dat besluit kunnen de winkels in alle veertien Amsterdamse stadsdelen iedere zondag open in plaats van op de twaalf koopzondagen die de wet normaal gesproken toestaat.

Voorheen gold de zondagsopening alleen in enkele delen van Amsterdam; het centrum, stadsdeel Oud-West en delen van Zuidoost. De gemeenteraad nam het omstreden besluit nadat een groep winkeliers uit Amsterdam-Noord tot twee keer toe met succes vernietiging had geëist van een besluit tot permanente zondagsopening in dit stadsdeel.

De klagende winkeliers vroegen de rechter het besluit te torpederen omdat er in grote delen van Amsterdam geen sprake zou zijn van noemenswaardig toerisme. Volgens de rechter blijkt echter ‘Nog uit de tekst, noch uit de wetsgeschiedenis van de Winkeltijdenwet’ dat de wetgever heeft beoogd dat gemeenten zich wat betreft zondagsopening ‘dienen te beperken tot die gebieden waarvan de toeristische aantrekkingskracht vaststaat.’ De gemeente kan zich, aldus de rechter, weliswaar beperken tot ‘het aanwijzen van een deelgebied, maar hij is niet gehouden dat te doen.’

Het is voor het eerst dat de rechter zich uitlaat over de vraag of wekelijkse zondagsopening alleen in een specifiek toeristisch gebied mag plaatshebben, of verspreid over de gehele gemeente. Dat vraagstuk is actueel omdat naast Amsterdam ook de PvdA-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad een dergelijk besluit overweegt.

Bron: Reformatorisch Dagblad