Shoppertalk: BFF | Levensmiddelenkrant

Shoppertalk: BFF

ZEVENBERGEN - BFF, Best Friends ForeverDe ultieme doelstelling van wat iedere (retail-en merk-)marketeer nastreeft. Ten tijde van het schrijven van deze column ontkwam ik niet aan BFF, maar dan net even iets anders. Black Friday Fever!

Wij Nederlanders zien onszelf graag als een nuchter, uit de klei getrokken volk, maar de eerste berichten beluisterend, lijkt ons calvinistische zelfbeeld niet geheel te kloppen.
Black Friday, het commerciële feestje uit Amerika dat al jaren voor hilarische filmbeelden zorgt, neemt ook in Nederland steeds grotere vormen aan. Als u deze column leest zullen de verkoopcijfers bij u bekend zijn. Ik voorspel een (veel) hogere Black Fridayomzet zowel on als offline. Een veilige voorspelling, want kon je nog geen drie jaar geleden het aantal deelnemende retailers op één hand tellen, inmiddels kun je je afvragen welke retailer hier niet op inspeelt. Begrijpelijk, want wie wil nu niet zwarte cijfers schrijven (wat een verwijzing is naar Black)?

Feestdag
Als we kijken naar de inhoud van de over ons heen gestorte Black Friday-media (van tv-commercials, social media tot spam) lijkt Black Friday voornamelijk een non-foodfeestje. Maar we zien ook supermarkten voorzichtig aanschuiven. Niet alleen Lidl met zijn non-foodaanbiedingen, maar ook Dirk. Waarbij het interessant te lezen is dat de Black Friday food-dagaanbiedingen van Dirk binnen dertig minuten waren uitverkocht. In Amerika is Black Friday sinds de jaren 80 echt uitgegroeid tot de feestdag van en voor de fysieke retailer, mede geholpen door het feit dat Amerikanen op Black Friday niet hoeven te werken (met uitzondering van het winkelpersoneel). Dit jaar is de verwachting dat 25 procent van alle Amerikanen de fysieke winkels gaan bezoeken. Wie denkt dat de winkels overspoeld worden door silver birds , oftewel ouderen, komt bedrogen uit. Onderzoek geeft aan dat 42 procent van generatie Z, de tech savvy-generatie die zich zeer comfortabel voelt bij online aankopen, zich ook zal mengen in het fysieke geweld. Waarom die gekte, waarom al die stress? Het ziet er op straat en in de winkel zwart van de mensen (andere verwijzing naar Black). Overal wachtrijen, geduw, getrek, producten die uitverkocht zijn. Redenen genoeg om relaxed achter de laptop te kruipen om op maandag aan die andere gekte mee te doen: Cyber Monday.

Fenomeen
Een deel van het antwoord is dat Black Friday een fenomeen is, een fenomeen dat niet alleen over lage prijzen gaat. Er zijn vele onderzoeken naar gedaan en het blijkt dat veel shoppers niet op zoek zijn naar iets specifieks om te kopen, maar er zijn vanwege de kick. Vanwege wat ze gehoord en gezien hebben op tv en YouTube. Men ziet het als een opwindend evenement wat men aan den lijve wil ervaren.Kortom, de hype die eromheen is gecreëerd, maakt dat mensen, zowel jong als oud, uit de stoel komen en de winkel(s) gaan bezoeken en geld uitgeven.
Kijken we naar de supermarktbranche, dan voldoen we al aan een van de verklarende factoren van het succes van Black Friday: prijskortingen tot 50 procent zijn inmiddels dagelijks gemeengoed geworden. Black Friday leert ons echter dat om van klanten BFF’s te maken meer nodig is. Ze willen opwinding, verrassing, gekte en bovenal moeite moeten doen voor een deal (soms tot vechten aan toe) met directe aankoopbevrediging als beloning.Hier en daar zien we al voorzichtige initiatieven die de evenementkant opgaan, weg van prijs alleen, maar mijn advies is om het nog verrassender, gekker en hard to get te maken. Ik kijk uit naar een te gek 2018!

Met zijn onderzoek &resultaatbureau Conspicuous helpt en stimuleert Art Frickus retailers en leveranciers meer rendement uit de winkelvloer te halen. Bezoek www.conspicuous.eu en maak vrijblijvend een afspraak hoe het verschil binnen 1,8 seconde te maken!

Bron: Levensmiddelenkrant