Shoppertalk: De versmelting komt eraan.. is er al! | Levensmiddelenkrant

Shoppertalk: De versmelting komt eraan.. is er al!

ZEVENBERGEN - Het was heerlijk weer. Ik zat aan een tafeltje een overheerlijk bakje koffie te drinken en keek naar de mensen om mij heen. Uiteraard vrolijke gezichten (wie houdt er nu niet van een zonnetje) en een hoop gezellig kabaal.

Even verderop in de zaak zag ik een groep mensen vergaderen. Ook zag ik in de verte dat er een fiets werd gerepareerd en dat een klant werd geholpen met de aankoop van een fiets. Last but not least zaten mensen aan hun tafeltjes te wachten op hun lunch. De aanhef van de citygids van de NS over Kamu, deze winkel, luidt: koffie, taart en fietsen. Het doet deze zaak tekort daar je er ook nog kunt vergaderen, lunchen én bovenal je passie over fietsen kunt delen. Is het een fietsenwinkel, vergaderruimte of lunchzaak?... geen idee, ik vond het gezellig en ben zeker van plan om hier terug te komen.

New Retail
Wie nog niet regelmatig www.alizila.com bezoekt zou ik willen aanraden om dit toch maar eens te doen. Onder het kopje New Retail laat Alibaba zien wat ons over 7 jaar in West Europa te wachten staat. In het begin was ik zelf nogal sceptisch over het gegeven dat wij, West-Europa, een beetje achter de (retail)feiten aan lopen. Mijn bezoeken aan Azië en mijn oude columns uit 2010 en 2011 teruglezende kan ik niet anders dan erkennen dat dit toch echt het geval is. Het filmpje van de Hema-supermarkt laat zien wat Alibaba onder ‘seamless digital integration of online and offline commerce’ verstaat. Hema is een Mobile First-winkelconcept, oftewel je moet wel de app downloaden om tot een ‘seamless shopping experience’ te komen. Het lijkt op het eerste gezicht een normale Chinese supermarkt, maar schijn bedriegt. Met je smartphone kan je ieder product scannen om te achterhalen waar het vandaan komt, uit welke ingrediënten het bestaat en in geval van een versproduct, hoe vers het is. Ook laat het direct menusuggesties zien als je een product scant.

Smartphone
Geen zin om te koken? Terwijl je shopt, stuur je je gekochte verse (vis)producten naar de keuken om het voor je klaar te maken. Je kunt het in de supermarkt opeten of het staat voor je klaar als je de winkel verlaat. Geen zin om de boodschappen naar huis je sjouwen? Scan alleen de producten die je wilt kopen en ze worden binnen 30 minuten bij je thuis bezorgd. Uiteraard reken je je boodschappen af via je smartphone. Is Hema nu een supermarkt of valt dit onder foodservice… geen idee, maar ik kan niet wachten totdat dit alles ook in Nederland is. Een bezoek aan een winkel, supermarkt of (near)foodlocatie is tegenwoordig een keuze. De shopper hoeft tenslotte de deur niet meer uit. Een uitstekende en unieke ervaring in combinatie met een goed aanbod van producten en diensten zal bepalend zijn of en in welke mate een fysieke locatie noodzakelijk is om te overleven. Locatie speelt hierbij een enorme belangrijke rol. Niet alleen invulling vanuit de wensen en behoeften van het verzorgingsgebied, maar ook de grootte ervan. Hoe graag ik ook een concept als Kamu of Hema in Zevenbergen zou willen zien, ik denk niet dat dit hier levensvatbaar zal zijn.

Winnende retailconcepten voor de toekomst? Ik denk aan grote en kleine ‘always connected ecosystemen’. Een ecosysteem waarbij functionele en emotionele consument- en shopperbehoeften met elkaar vervaagd en versmolten zijn. Van traditionele branches, producten, diensten tot verdienmodellen. En het gebeurt nu…ik kan niet wachten. U ook niet? New retail is er al, zoals bij Kamu: koffie, taart en fietsen.

Met zijn onderzoek & resultaatbureau Conspicuous helpt en stimuleert Art Frickus retailers en leveranciers meer rendement uit de winkelvloer te halen. Bezoek www.conspicuous.eu en maak vrijblijvend een afspraak hoe het verschil binnen 1,8 seconde te maken!

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops