Columns

Shoppertalk: Vegan verovert nu ook de kleine stad

ZEVENBERGEN - Afgelopen week liep ik door het centrum van een middelgrote stad, net even buiten de Randstad. Er was geen ontkomen meer aan. Was vegan tot nog niet zo lang geleden iets uitsluitend voor de grote stad, nu zie je het ook serieus voet aan de grond krijgen in de rest van Nederland. Alle uitingen in de winkelstraat lezende, lijkt heel retailend Nederland de term vegan omarmd te hebben.

Lisa van der Linden |

Waar ik ook liep, welke winkel ik ook bezocht, het was overal. Van ‘vegan shoes’, ‘vegan jeans’, ‘vegan icecream’ tot ‘vegan wine’. Dit, tezamen met de veganrestaurantjes en -koffiebars, maakt dat je bijna zou gaan zeggen dat vegan het nieuwe zwart gaat worden. Maar, al lopende door het centrum tussen al het vegangeweld, raakte ik, als niet-veganist, verward wat dit nu precies inhoudt. Misschien ben ik de enige, maar als ik aan vegan denk, denk ik met name aan eten en drinken en veel minder aan non-food. Dus als ik een bordje zie hangen met de tekst ‘vegan shoes’ of ‘vegan jeans’ (waarom moet het altijd in het Engels?) moet ik even nadenken wat ik hier nu van moet denken. Wat houdt dit exact in, wat is het voordeel en waarom moet ik hier, in het merendeel van de gevallen, een (veel) hogere prijs voor betalen? Bij thuiskomst ben ik mij verder gaan verdiepen in het woord vegan.

Dierenrechten
‘Vegan’ viert volgend jaar haar 75ste verjaardag. De term werd in 1944 voor het eerst voorgesteld door de Engelsman Donald Watson, een voorvechter van dierenrechten. De Vegan Society omschrijft het als een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Een veganist zal je niet in een wollen trui zien lopen, op een paard zien rijden of in een dierentuin tegenkomen. Vegan betreft dus een diervriendelijke ideologie en dat kan ik plaatsen. Maar er zijn ook mensen die veganist worden vanwege vermeende gezondheidsvoordelen of vanwege het feit dat veganisme een positieve impact zou hebben op onze planeet. En dat maakt dat het woord vegan voor meerdere uitleg vatbaar is en dus een stuk onduidelijker voor mij als shopper (en consument). Sterker nog, op basis wat ik gelezen heb loopt de term vegan het risico een onbegrepen en discutabel containerbegrip te worden indien het geassocieerd blijft worden met ons klimaat en (misschien wel zelfs) met gezondheid.

Planeet
Dat minder vleesconsumptie een positief effect heeft op de reductie van de CO2-uitstoot moge duidelijk zijn. Lang leve de planeet! Maar dat veganisme leidt tot een groeiende consumptie van plantaardige producten heeft ook impact op onze planeet. Zo las ik in een artikel van Trouw dat voor de productie van 1 kilo avocado 1000 liter (zoet) water nodig is. Avocado wordt veelal verbouwd in gebieden met waterschaarste. De groeiende vraag naar avocado tast niet alleen de watervoorraden, maar ook het landschap en de biodiversiteit aan. Daarnaast worden heel veel bonen en peulvruchten geïmporteerd, vaak vervoerd met het vliegtuig. Klimaatbewust eten gaat over meer dan alleen CO2-reductie. Ook wat betreft de gezondheidseffecten is het allemaal nog niet zo duidelijk. Ik beschouw mij als een doorsnee geïnteresseerde en bewust etende Nederlander en na het bezoeken van vele websites, het lezen van vele artikelen en publicaties kan ik nog niet zeggen dat er overtuigend bewijs is dat een veganistische levensstijl gezonder is.

Glad ijs
Door zeer stellig klimaat- en gezondheidsvoordelen te koppelen aan vegan beweeg je je mijns inziens op glad ijs. Mijn suggestie zou zijn om vegan voorlopig niet groter te maken dan het is, blijf bij de kern van de dierenideologie, dat alleen al is een goede zaak.

Met zijn onderzoek & resultaatbureau Conspicuous helpt en stimuleert Art Frickus retailers en leveranciers meer rendement uit de winkelvloer te halen.
Mail naar info@conspicuous.eu en vraag een vrijblijvend afspraak aan hoe het verschil binnen 1.8 seconde te maken!

Bron: Levensmiddelenkrant

art-a900x525.jpg