Formules

Fabrikanten

Voedselverkiezingsdebat: Duidelijke doelen en afspraken nodig

DEN HAAG – Tijdens het online Voedselverkiezingsdebat 2021 gingen elf (kandidaat-)Kamerleden met elkaar in debat over een aantal actuele en relevante onderwerpen voor de agri en foodsector, zoals ‘gezondheid’, ‘duurzaamheid’ en ‘prijsvorming’.

Jan de Wit |

De partijen erkennen allemaal dat de voedselketen een belangrijk onderdeel is van Nederland. Boeren, voedselverwerkers en supermarkten maken de toegang tot voedsel mogelijk, ook tijdens een pandemie. De sterke positie die de sector nu heeft, kan zij alleen behouden als het kabinetsbeleid goed op de sector is afgestemd. Uit het debat bleek dat gezondheid de belangrijkste van de drie thema’s was. Voedsel moet veilig zijn en de consument moet daarover goed worden voorgelicht.

Het overkoepelende beeld dat de partijen gaven is dat de overheid met name duidelijkheid en perspectief moet verschaffen voor de voedselproductie op de lange termijn. Om zinvolle investeringen te faciliteren moet er een stabiel beleid komen met doelen die blijven staan door de jaren heen. FNLI, CBL en LTO Nederland willen daarom dat het Nationaal Preventieakkoord blijft staan en dat daar slechts na overleg aanvullende afspraken aan worden toegevoegd. Gedacht wordt aan een zorgvuldige invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score en het wetsvoorstel ‘Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven’, waarmee branchebrede initiatieven beter tot hun recht zouden komen.

Bron: Levensmiddelenkrant

het-torentje-den-haag.jpg