World Food Day Show dit jaar online te bekijken

AMSTERDAM - De World Food Day Show, normaliter een jaarlijks fysiek evenement, is dit jaar door corona gratis online te volgen. World Food Day is in 1979 uitgeroepen door de Verenigde Naties om op internationaal niveau aandacht te besteden aan voedzaam, voldoende en veilig voedsel voor iedereen.

Het online-evenement dat anderhalf uur duurt, is een initiatief van The Netherlands Food Partnership en Food Cabinet en wordt op 16 oktober vanaf 16.00 uur live uitgezonden vanuit Desmet Studio’s in Amsterdam. Via de website kan men zich aanmelden om het evenement digitaal bij te wonen. Het programma bestaat uit shows met experts, chefs en andere voedselveranderaars uit binnen- en buitenland. Onder andere filmmaker Hanna Verboom bespreekt spraakmakende films over ons voedselsysteem. Na de show zijn deze films het hele weekend online te bekijken in de World Food Day-bioscoop van Cinetree.

Sustainable Development Goals
Als een van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties heeft Nederland zich in 2015 verbonden aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Tot deze afspraken behoort onder meer de ambitie om honger vóór 2030 de wereld uit te helpen. Wereldwijd zijn er ruim twee miljard mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om toegang te hebben tot voldoende en goed voedsel. De coronacrisis heeft nogmaals duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar onze voedselsystemen zijn. Het Rode Kruis voerde tijdens de pandemie de grootste hulpactie sinds de Watersnoodramp uit. Verschillende maatregelen hebben op veel plekken ter wereld gezorgd voor een toename van honger en voedselonzekerheid door het wegvallen van banen en de verstoring van voedselketens.

Volgens de betrokken partijen zijn slimme oplossingen hard nodig om de internationale ambities waar te kunnen maken. Tijdens het evenement krijgen deze oplossingen een podium en wordt besproken wat men in Nederland kan doen. De boodschap is om voor een duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten te kiezen, lokaal en met de seizoenen mee te eten, zo weinig mogelijk te verspillen en een eerlijke prijs te betalen.