Tabakswinkeliers starten petitie

ZEIST – Ondernemers met tabaks- en gemakswinkels zijn een landelijke petitie gestart tegen het aantal antitabaksmaatregelen en het tempo waarin die worden doorgevoerd. Ze zeggen tijd nodig te hebben om hun buurtwinkel aan te passen.

Onder de slogan ‘Hou ons in de buurt’ pleiten winkeliers voor het aanpassen van de voorgenomen regelgeving en het doorvoertempo. Ze zijn begonnen handtekeningen te verzamelen in hun winkels en bieden die begin september aan bij de Tweede Kamer. Meer dan duizend tabaks- en gemakswinkels doen aan de petitie mee, volgens brancheorganisatie NSO. Consumenten worden in de winkels geïnformeerd over de regelgeving en de petitie met posters, kaarten en door campagneteams. Ze krijgen daarnaast de mogelijkheid de petitie te ondertekenen.

Ingewikkeld
NSO benadrukt de sociale en commerciële functie die tabakswinkeliers naast het verkopen van tabak hebben in winkelstraten en die verloren dreigen te gaan. Volgens Jos Zuijdwijk, voorzitter van brancheorganisatie NSO, wordt in het nieuwe pakket aan regelgeving nauwelijks rekening gehouden met kleine en middelgrote winkeliers. “Wij staan niet afwijzend tegenover de voorgestelde tabaksmaatregelen, maar door de opeenstapeling heeft dit ernstige financiële gevolgen voor veel tabakswinkeliers. Een aantal wordt in hun voortbestaan bedreigd, want de regels komen te snel en zijn te ingewikkeld.”

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops