Maarten Schutyser WUR.jpg

Onderzoek

Maarten Schutyser benoemd tot persoonlijk hoogleraar WUR

WAGENINGEN – Het bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft prof. dr. ir. Maarten Schutyser per 1 januari benoemd tot persoonlijk hoogleraar Drying and Dense Food Processing bij de leerstoelgroep Levensmiddelenproceskunde.

Redactie |

Schutyser studeerde bioprocestechnologie aan de WUR en behaalde daar ook zijn doctoraat. Hij deed ervaring op bij Akzo Nobel Chemicals en Nizo food research. Daar verdiepte hij zijn kennis over droogtechnologie. In 2008 keerde hij terug naar de wetenschap bij het Laboratorium voor Levensmiddelenproceskunde bij de WUR.

Drogen
Schutyser gaat met zijn team onderzoeken hoe voedingsingrediënten zich gedragen tijdens drogen en scheidingen. Het drogen van voedsel wordt al langer gebruikt om het langer houdbaar te maken. Door het vocht eruit te halen krijgen schimmels en bacteriën minder kans om te groeien, maar het droogproces zorgt wel voor een verandering in de chemische structuur of voedingswaarde. Tevens gebruiken de droogtechnieken enorme hoeveelheden energie. De onderzoeksgroep van Schutyser gaat op zoek naar nieuwe en duurzamere manieren om voedsel op een milde manier te scheiden en te drogen.

“De industrie gebruikt trial-en-errorprocedures om droogprocessen voor elk product te optimaliseren”, vertelt Schutyser. Er is volgens hem slechts beperkte fundamentele kennis over hoe geconcentreerde en droge materialen zich gedragen. “In mijn onderzoek wil ik daarom bestuderen wat er precies gebeurt in voedingsmaterialen tijdens droogprocessen. Dan kunnen we droogprocessen duurzaam herontwerpen.”

Bron: Levensmiddelenkrant