HF-box.jpg

E-commerce

Mannen minder duurzaam bezig dan vrouwen

AMSTERDAM – Mannen zijn minder bezig met duurzaamheid dan vrouwen. Dat uit zich op allerlei vlakken, meldt maaltijdboxleverancier HelloFresh. Het bedrijf liet uitgebreid onderzoek doen naar Nederlandse gewoonten op het gebied van duurzaamheid en voedselverspilling.

Redactie |

In totaal blijkt dat iets meer dan een kwart van de Nederlanders pogingen doet om te verduurzamen als het gaat om inkopen en bereiden van voedsel. Uit het onderzoek van HelloFresh komt wel naar voren dat vrouwen veel meer doen op het gebied van duurzaamheid en voedselverspilling. Of dat nu het zelf meenemen van een tas bij het doen van boodschappen in de supermarkt is, of om thuis vaker het licht uit doen, vrouwen scoren hoger.

Duurzaamheid staat op het lijstje van 35% van de ondervraagden, als het maar niet meer kost. Dat wordt bemoeilijkt door de inflatie waardoor de prijzen flink zijn gestegen. Voor ruim 40% is geld werkelijk een belemmering om daadwerkelijk duurzamer te zijn. Ongeveer een op de vijf deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat tijdsdruk een obstakel is om er iets aan te doen.

Overschatting
Mannen overschatten zichzelf als het gaat om duurzaamheid. In het onderzoek vindt vier op de vijf mannen zichzelf duurzaam. Bij de vrouwen is dat drie op de vier. Ingezoomd op daadwerkelijke stappen die worden gezet, komt het beeld naar voren dat vrouwen toch vaker duurzamere keuzes maken dan mannen. Bijna de helft van de vrouwen doet vaker het licht uit en zet tv’s en laptops uit na gebruik. Bij de mannen is dat slechts 34%. Bijna dezelfde percentages worden gehaald als het gaat om het minder verspillen van voedsel. Een kwart van de vrouwen eet minder dierlijke producten, terwijl bij mannen dat een op de vijf is.

Er wordt in Nederland nog steeds iets meer dan 33 kilo voedsel per persoon weggegooid. Dat is in totaal meer dan 570.000 ton voedsel met een waarde van 2,4 miljard euro. Minder dan de helft van de Nederlanders gebruikt restjes van een maaltijd om een andere maaltijd te bereiden. Uit het onderzoek komt naar voren dat er dus nog best wel meer gedaan kan worden aan voedselverspilling en duurzaamheid.

Bron: Levensmiddelenkrant