vegetables-1085063_1920.jpg Foto: Devon Breen

Fabrikanten

Nederlanders eten steeds gezonder

BILTHOVEN – Het gaat de goede kant op met de gezonde eet- en drinkgewoontes van de Nederlander. Volgens de nieuwe voedselconsumptiepeiling (VCP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eten we meer plantaardige producten, eten we minder rood en bewerkt vlees en drinken we minder suikerhoudende dranken.

Redactie |

De laatste peiling gaat over de periode 2019-2021. Zowel volwassenen en kinderen hebben zich verbeterd ten opzichte van eerdere periodes. Toch houden de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. We zijn wel meer groente gaan eten. Was het in de periode 2007-2010 nog maar 128 gram per dag, in de nieuwste meting is dat opgelopen naar 163 gram per dag. Hetzelfde geldt voor fruit. Ook daar is de consumptie gestegen, van 103  naar 129 gram per dag. Toch voldoet slechts 29% van de volwassenen aan de Richtlijnen goede voeding.

Daling
De consumptie van rood en bewerkt vlees is in dezelfde periode gedaald met 20%. We zijn ook met zijn allen minder suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen gaan drinken. Sinds 2012 is dat gedaald van 382 gram per dag naar 240 gram nu.

Voor de peiling volgt het RIVM ruim 3500 volwassenen en kinderen en legt hun voedingspatroon elke keer over een periode van een paar jaar vast. Het VCP geeft inzicht in wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. De gegevens kunnen worden gebruikt door beleidsmakers en professionals voor gezonde voeding, veilig voedsel, voorlichting en voedingsonderzoek. De complete Voedselconsumptiepeiling vind je hier op de website van het RIVM.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops