picnic bezorger.jpg

Picnic en flitsbezorgers moeten cao supermarkten volgen

AMSTERDAM – Picnic en flitsbezorgers Getir en Gorillas zijn door de rechter in hun ongelijk gesteld in de strijd naar een eigen cao. Hoewel de e-commercebedrijven een ander bedrijfsmodel hebben dan stenensupermarkten, gaat het volgens de rechter om de activiteit die wordt uitgevoerd en dat is het verkopen van supermarktproducten aan consumenten. Daarom moeten e-commercebedrijven de cao voor het Levensmiddelenbedrijf aanhouden.

Redactie |

De rechters hebben bepaald dat het toepassen van de cao met terugwerkende kracht moet gebeuren. Picnic en de flitsbezorgers moeten medewerkers het geld uitbetalen dat ze hun verschuldigd zijn. Dat komt doordat alle werknemers die onder de cao voor supermarkten vallen, recht hebben op toeslagen voor het werken in de avonduren en op zondagen. Dit gaat alleen om de periode van 13 september 2022 tot en met 1 juli 2023, omdat de cao toen algemeen bindend is verklaard door de overheid. Michiel Boer van FNV Handel: “De uitspraak bevestigt wat wij steeds hebben gezegd: Picnic is, zoals het zichzelf ook steeds in de markt heeft gezet, een supermarkt, alleen dan op wielen. Zij vallen onder de werkingssfeer van de cao voor supermarkten en dus moeten zij deze toepassen en hun mensen netjes betalen voor het werken in de avonden en op zondagen. Dit geldt net zo goed voor de flitsbezorgers.” 

Bevestiging
Ook het Vakcentrum reageert op de uitspraak: “De uitspraak bevestigt het standpunt van het Vakcentrum dat de e-commercebedrijven die zich bezighouden met levensmiddelendetailhandel de cao moeten toepassen. De rechters hebben daarbij bepaald dat dit met terugwerkende kracht moet gebeuren”, reageert Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten.

Geen gehoor
Picnic en de flitsbezorgers krijgen op meerdere onderwerpen geen gehoor bij de rechter. Ze hebben de zaak aangespannen omdat ze van mening waren dat ze niet onder de supermarkt-cao vallen en geen toeslagen hoeven te betalen voor werk in de avonduren en het weekeind. Ook stellen ze dat ze zich niet aan bepalingen in de cao hoeven te houden, zoals toeslag voor werken op onregelmatige tijden. Voor beide gevallen krijgen ze geen gelijk bij de rechter. 

Bron: Levensmiddelenkrant