fairtrade bananenboer.jpg Met de donatie kunnen bodemkwaliteit en vruchtbaarheid worden versterkt

Formules

Plus en Coop steunen bananenboer

UTRECHT – Tijdens de Fairtrade Week die Plus en Coop onlangs hielden, konden klanten extra voordeel op Fairtrade-producten krijgen en daarnaast een bijdrage leveren aan bananenplantages en het milieu in Colombia, waar de bananen vandaan komen. De gefuseerde formules beloofden bij iedere kilo verkochte bananen 15 cent te doneren. Het heeft geresulteerd in een bedrag van € 35.000.

Renée Salome |

Plus was de eerste Nederlandse supermarktformule die de overstap maakte naar verkoop van uitsluitend Fairtradebananen. Dat gaat gepaard met verantwoordelijkheden. In haar streven ‘altijd een extra stap te zetten’ zamelde de formule geld in voor bananenplantages in Columbia. Dat geld is hard nodig, want er is sprake van bodemverzuring in het herkomstgebied van de bananen die bij Plus in de winkel liggen. Ook heersen er verschillende plantenziektes en regent het er te weinig. Om bodemkwaliteit en vruchtbaarheid te versterken is Fairtrade Nederland een project gestart.

Training
Boeren van vijf bananenplantages worden dankzij de donatie in staat gesteld een training te volgen, waarmee zij hun planten en bodem kunnen verbeteren. De aanpak bevordert duurzame landbouw en verhoogt de productiviteit van de bananenteelt en uiteindelijk ook het inkomen van de bananenboeren.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.