laboratory-385349_1920.jpg

Achtergrond

Tweede kamer neemt motie gentech aan

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft vorige week een motie aangenomen die ervoor moet zorgen dat consumenten gentechvrij voedsel kunnen blijven kopen en de biologische landbouwsector gentechvrij kan blijven produceren. Eerder die week bood een delegatie van biologische organisaties nog een petitie met 45.000 handtekeningen aan die opriep tot actie van de politiek.

Redactie |

De motie werd ingediend door de Partij voor de Dieren en werd breed gesteund. Minister Piet Adema zal zich er nu voor moeten inzetten dat de bezwaren van de Tweede Kamer worden meegenomen in de plannen van de Europese Commissie. "Het voorstel ligt nu in Europa en de verwachting is dat er dit jaar over gestemd gaat worden”, zegt Merle Koomans van den Dries van Odin. “Dan moet je niet te lang wachten als je er aanpassingen of aanscherpingen in wilt maken. En we zijn er nog niet. De discussie die op Europees niveau wordt gevoerd over de versoepeling van de GMO-wetgeving ziet er voor de sector niet per se rooskleurig uit. Er is sprake van een sterke lobby met grote belangen bij het versoepelen van de regelgeving. Ons actiecomité gaat nu kijken wat ze in Brussel kunnen bereiken. De gehele sector moet blijven herhalen dat we dit echt niet willen.”

Het kabinet is niet verplicht om moties van de Tweede Kamer uit te voeren, maar zal zich dan wel moeten verantwoorden. De gentechlobby is sterk en de belangen zijn groot. In het huidige voorstel wordt het volgens de nieuwe Europese regels niet verplicht om op de verpakking te vermelden dat er gebruik is gemaakt van gentech. Dat beperkt volgens de actievoerders onder leiding van de biowinkelvereniging de keuzevrijheid bij consumenten.

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: