Fabrikanten

Tweede Kamer ontvangt handtekeningen om suikerinname terug te dringen

AMERSFOORT- Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, heeft gisteren een petitie overhandigd aan Kamerleden op het Haagse Binnenhof waarin 31.669 Nederlanders oproepen om versneld maatregelen te nemen om de suikerinname terug te dringen.

Lisa van der Linden |

Dessing in een persbericht: “Ondanks alle beloftes is de gemiddelde hoeveelheid suiker in ons voedsel de afgelopen jaren niet minder geworden. Dat moet nu echt gaan veranderen.” De campagne Halve maatregelen is dit najaar gestart en daarmee roept het Diabetes Fonds producten, supermarkten en de politiek in Nederland op om versneld maatregelen te nemen. Tegelijkertijd is er een online petitie gestart, die in een korte periode 31.669 handtekeningen heeft opgeleverd. Volgens Dessing willen consumenten graag gezonder eten, maar is het moeilijk om keuzes te maken.

Diabetes
De klok tikt ondertussen onverminderd door. Ruim een helft van de mensen in Nederland heeft overgewicht en daarmee een verhoogde kans op het krijgen van ziektes zoals diabetes type 2. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders heeft deze ziekte al en dat aantal groeit met 1000 per week.

Duidelijkheid
Dessing laat in hetzelfde persbericht weten dat veel producenten oprecht de intenties hebben om de suikerhoeveelheid in hun producten terug te dringen. "Het gaat te langzaam. Onze inzet is: 30% vermindering van het suikergehalte in producten en een groter aanbod in gezonde alternatieven. Daarnaast moeten supermarkten meer schapruimte vrijmaken voor suikerarm en suikervrij. Ook moet duidelijker worden welke producten geen of weinig suiker bevatten. En dat zien we terug in het groot aantal ondertekende petities,  waarin blijkt dat consumenten ons in die ambitie steunen."

Bron: Levensmiddelenkrant

suikerinname-a900x525.jpg