swinkels.jpg Foto: Royal Swinkels

Fabrikanten

Uitstootdoelstellingen Royal Swinkels goedgekeurd door SBTi

LIESHOUT – De doelstellingen van bierbrouwer Royal Swinkels om in 2050 uit te komen op net zero, zijn goedgekeurd door het Science Based Target initiative (SBTi). Ze sluiten hiermee aan op de internationale SBTi-richtlijnen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 °C. Dat komt overeen met de Klimaatakkoord van Parijs.

Redactie |

Het bedrijf is naar eigen zeggen het eerste en nu nog het enige volledig Nederlandse familiebedrijf in de categorie food & beverage processing dat deze mijlpaal heeft bereikt. De wetenschappelijke goedkeuring door SBTi onderstreept de jarenlange ambities en de focus op circulair ondernemen. Nu de CO2-reductiedoelstellingen zijn goedgekeurd kan de ambitie van net zero in 2050 nog beter worden gemonitord.

Trots
Marthijn Junggeburth, sustainability manager bij Royal Swinkels: “We zijn al jaren bezig met energie besparen en het verminderen van onze energie-uitstoot. We zijn trots op wat we al hebben bereikt, maar we willen doorpakken en uiteindelijk onze CO2-uitstoot naar 0 brengen. Het is mooi om te zien dat SBTi ons daarbij gaat helpen en onze ambitieuze doelstellingen heeft geaccepteerd.”

Scope
In 2030 wil het bedrijf de emissies in scope 1 en 2, de eigen uitstoot, verminderen met 54%. De landbouw gerelateerde scope 3 emissies, van toeleveranciers en gebruikers, moeten dan met 33% zijn verminderd en de niet-landbouw gerelateerde scope 3 emissies met 28%. In 2050 moeten de scope 1 en 2 emissies met 90% gereduceerd zijn, landbouw gerelateerde emissies met 72% en niet-landbouw gerelateerde emissies ook met 90%. Voor bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van agrarische grondstoffen zijn er aparte doelstellingen voor landbouw gerelateerde emissies waardoor er twee doelstellingen zijn voor scope 3.

Dat de bierbrouwer op de goede weg is, blijkt uit de reducties die sinds 2019 al zijn behaald. De CO2-emissies in scope 1 en 2 zijn al met 37% verminderd. Het bedrijf koopt alleen nog maar groene energie in en het energieverbruik van de brouwerij en mouterij in Lieshout is met bijna 20% verminderd door de installatie van warmtepompen. Voor alle inspanningen werd het familiebedrijf in 2023 uitgeroepen tot ‘Sustainable brewery of the year’.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops