checklist-2313804_1920.jpg

Achtergrond

VBZ ondersteunt leden met standaard recall-checklist

NIEUWVEEN – Verschillende supermarktketens hebben onlangs diverse koekjes uit de schappen gehaald. De koekjes kunnen metaaldeeltjes bevatten die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen als er zo’n recall plaatsvindt?

Fabiana van de Paverd |

“Niet alle winkels voeren dezelfde reeks koekjes”, laat een woordvoerder van Nettorama weten. “We halen de betreffende soorten uit de schappen die daardoor even een lege indruk geven. De voorraad en leverbaarheid bepalen of ze lang leegblijven. We ervaren dit niet als een grote last. Superunie zet de fabrikant wel op de ‘lijst’. Die producent kan een audit verwachten.”

Recall-checklist
Jeroen de Bruin, communicatiemanager van de VBZ, branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten, informeert Levensmiddelenkrant over de gang van zaken: “VBZ heeft, nadat bekend was dat er een recall was bij de producent van chocoladekoekjes, direct contact opgenomen met de betreffende producent. VBZ heeft voor haar leden die een recall hebben, standaard een recall-checklist beschikbaar. In deze checklist staan tips voor de fabrikant welke acties nodig zijn, waar kan worden gemeld en welke zaken de tekst kan bevatten om consumenten te waarschuwen. Daarnaast attendeert VBZ een bedrijf op maatregelen die nodig zijn om recalls te voorkomen en jurisprudentie die in dit kader van belang kan zijn.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.