burger-g284e7645f_1920.jpg

Fabrikanten

Consumentenbond: veel vegaburgers niet gezond

DEN HAAG – Het overgrote deel van de vegaburgers die te koop zijn in de Nederlandse supermarkten bevatten te veel zout en onverzadigd vet. Dat concludeert de Consumentenbond uit onderzoek dat het heeft gedaan naar de voedingswaarde van deze burgers. Conclusie: slechts 4 van de 75 vegaburgers zijn gezond, volwaardig en volledig plantaardig.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er in twee derde van de vegaburgers te veel zout en/of verzadigd vet zit. Gemiddeld genomen zijn ze wel een stuk minder ongezond dan burgers van rundvlees, meldt de Consumentenbond. De bond kan maar 27 vegaburgers echt aanraden en die zijn allemaal geschikt voor flexitariërs. Dat komt omdat deze groep voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 uit andere dierlijke producten binnen krijgt.  

Van de 27 zijn er maar vier echt geschikt voor veganisten. In die vier zit voldoende eiwit en is ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Voor vegetariërs komen daar nog zes burgers bij. Voor die groep is het alleen nodig dat er voldoende eiwitten in zitten. Zij krijgen voldoende ijzer en B12 uit bijvoorbeeld zuivel en kaas.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Hoewel veel vegaburgers niet erg gezond zijn, zijn ze doorgaans gezonder dan hamburgers van rundvlees. Bovendien zijn vega varianten een stuk duurzamer. Niet alleen qua dierenwelzijn, maar ook door de veel kleinere impact op het klimaat. Met wat minder zout zijn ze nog gezonder ten opzichte van vlees, dus fabrikanten zijn aan zet.’

Het complete onderzoek en de resultaten staan in de Consumentengids van maart 2023.

Bron: Levensmiddelenkrant