Vleesvervangers vega vegetarisch.jpg

Fabrikanten

Vleesvervangers in veel gevallen gezonder dan vlees

UTRECHT – Uit een onderzoek van ProVeg blijkt dat vleesvervangers veelal gezonder zijn dan vlees. Ze bevatten minder calorieën en verzadigd vet en beduidend meer voedingsvezels. Wel zijn plantaardige alternatieven in dezelfde categorie als dierlijk vlees bijna net zo zout. Ook hebben ze een vergelijkbaar percentage energie afkomstig uit eiwit.

Redactie |

In het onderzoek vergelijkt ProVeg de voedingswaarde van 130 plantaardige vleesvervangers, zoals burgers, gehakt en worst, uit Nederlandse supermarkten met de voedingswaarde van vergelijkbare vleesproducten. Deze zijn getoetst aan de criteria voor vleesvervangers van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bij shoarma en nuggets hebben de plantaardige producten een vergelijkbare score als de dierlijke variant. Alleen bij de kipstukjes, kipfilet en schnitzel scoren de dierlijke vleesproducten gemiddeld beter. Van de onderzochte vleesvervangers voldeed 33% aan alle criteria die te maken hebben met het risico op leefstijlziekten (zout, suiker en verzadigd vet), versus 17% van de dierlijke referentieproducten. Van de onderzochte vervangers voldeed 85% aan het eiwitcriterium voor vleesvervangers.

score op schijf van vijf per categorie.png

Niet alleen de Schijf van Vijf
Martine Van Haperen, expert voeding en gezondheid bij ProVeg, zegt: “Wij willen met dit onderzoek een eerlijke vergelijking maken, door vleesvervangers niet alleen langs de lat van de Schijf van Vijf te leggen, maar ze ook te vergelijken met de producten die ze vervangen. Consumenten kijken bij het maken van keuzes niet alleen naar de Schijf van Vijf, maar ook naar de smaak. Ze willen graag bekende gerechten eten, zoals rookworst bij stamppot. Van vleesproducten als spek en worst is bekend dat ze vet en zout zijn. Het ligt dan voor de hand dat het producenten van vleesvervangers niet lukt om een product te maken met dezelfde zoute vette smaak dat tegelijk voldoet aan alle criteria van de Schijf van Vijf. Daarom hebben we in ons onderzoek de vleesvervangers naast vergelijkbare dierlijke vleesproducten gelegd. Dan blijkt dat vleesvervangers vaak een iets betere samenstelling hebben, dus dat je er als consument qua gezondheid over het algemeen niet op achteruit gaat door een vleesvervanger te kiezen in plaats van een bewerkt dierlijk vleesproduct.”

Kies ik Gezond?-app
Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen zijn in de productgroepen als het bijvoorbeeld gaat om het zoutgehalte. Dit geldt zowel voor vleesvervangers als voor vlees. Dit maakt de keuze voor gezonde producten lastig, vindt Van Haperen. “In de Kies ik Gezond?-app van het Voedingscentrum kunnen consumenten opzoeken welke vleesvervangers gezond zijn en dus in de Schijf van Vijf passen. Die informatie zou eigenlijk nog makkelijker beschikbaar moeten zijn.”

Het gehele onderzoek is hier te lezen.

Bron: Levensmiddelenkrant