herbruikbare zakjes.jpg

Formules

Wegwerpzakjes verdwijnen uit supermarkt

NIEUWVEEN – Vijf Nederlandse supermarktketens hebben een intentieverklaring getekend om de plastic en papieren wegwerpzakjes voor groente en fruit in de ban te doen. Bij Aldi, Jumbo, Lidl en Plus worden die in de loop van dit jaar vervangen door wasbare, herbruikbare zakjes. Bij Albert Heijn waren de wegwerpzakjes vorig jaar al vervangen.

Redactie |

De supermarkten zijn deelnemers aan het Plastic Pact NL, een alliantie van de Nederlandse overheid en meer dan 100 bedrijven. Hierbij zitten gebruikers van plastic zoals supermarkten en cateraars, fabrikanten van plastic verpakkingen en disposables en fabrikanten van levensmiddelen. De bedrijven werken in de alliantie samen om zo meer te kunnen bereiken in betere recycling en minder gebruik van plastic. “Hoe minder afval we met zijn allen in de keten brengen, hoe minder we uiteindelijk moeten verwerken. Ik omarm daarom dit initiatief van Nederlandse supermarkten om een einde te maken aan wegwerpzakjes voor aardappels, groenten en fruit. Het zou fantastisch zijn als alle supermarkten zich bij het initiatief zouden aansluiten”, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen over het initiatief.

Carlijn Röell, operationeel directeur van het Plastic Pact NL voegt daar aan toe: “De consument moet er zo snel mogelijk aan wennen dat hergebruik van verpakkingen normaal is. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk supermarktketens meedoen. Het Plastic Pact NL zal dit soort gezamenlijke initiatieven blijven ondersteunen”.

Bron: Levensmiddelenkrant