section1_page20_article18_1.jpg

Formules

100 jaar Poiesz: een duik in de geschiedenis

SNEEK – Deze maand is het 100 jaar geleden dat de eerste winkel van Poiesz het levenslicht zag. De transformatie van piepklein groentewinkeltje naar supermarktformule met 72 vestigingen kent vele hoogtepunten en ijkmomenten. We zetten er een paar voor je op een rij.

Renée Salome |

1923: Oprichting Poiesz
Op 19 april 1923 openen Lodewijk en Wietske Poiesz hun groentezaakje in Sneek. Het bevindt zich aan de Havenstraat en meet slechts 12 m2.

1938: Verhuizing naar groter pand
15 jaar na de oprichting verhuist de winkel naar een groter pand aan het Grootzand. Ook deze zaak barst uit zijn voegen. De winkel wordt meermaals uitgebreid.

1946: Bakfiets en handkar
De zoons van Wietske en Lodewijk helpen een handje – en krikken daarmee mooi de omzet op. Gerard en Willem gaan met bakfiets en handkar de straat op, Theo helpt in de winkel.

1962: Fruithal wordt supermarkt
Weer een verhuizing naar een groter pand, dit keer in dezelfde straat. De fruithal, zoals de winkel de laatste jaren genoemd werd, is nu een heuse supermarkt geworden, nadat een buurman met dit concept kennis had gemaakt in de Verenigde Staten.

1965: Aansluiting bij Superunie
Inkooporganisatie Superunie vertegenwoordigt diverse supermarktformules in Nederland en Poiesz sluit zich er in 1965 bij aan. Ook anno 2023 handelt Superunie in het belang van Poiesz (en andere familiebedrijven).

1969: Opening vestiging Franeker
Tegen de zomer van 1969 opent Poiesz voor het eerst een nieuwe vestiging in een andere stad. De Franeker zaak belooft de grootste van Friesland te zijn – met een parkeerterrein voor wel 60 auto’s.

1973: Introductie 1e Poiesz-logo
Tegelijk met de verhuizing van het Sneeker filiaal naar de Singel introduceert Poiesz haar eerste logo én de slogan ‘Hoog geprezen, laag geprijsd’.

1977: Opening Poiesz Bolsward
Poiesz opent voor de tweede keer een vestiging in een andere Friese stad. Ditmaal is Bolsward aan de beurt.

1978: Opening Poi-Mar
In hetzelfde jaar waarin oprichter Lodewijk Poiesz overlijdt, opent de familie een Poiesz-vestiging in Workum én discounter Poi-Mar Levensmiddelenmarkt in Stiens. Meerdere Poi-Mars volgen in de jaren die komen, maar in de steden blijft de naam Poiesz behouden.

"Van groentezaakje tot supermarktformule, maar altijd met noordelijke charme"

1983: Opening Poi-Mar in Emmeloord
Na opening van diverse Poi-Mar-filialen in Friesland opent in 1983 Poi-Mar Emmeloord, in Flevoland. In dit jaar worden ook voor het eerst reclamefolders huis aan huis verspreid door de PTT.

1986: Geen Poiesz aan het roer
De nieuwe algemeen directeur luistert naar de naam Anton Smit en de gebroeders Poiesz verlaten langzaamaan het bedrijf.

1988: Poiesz Sneek krijgt bakkerij
In de supermarkt aan de Singel in Sneek wordt een bakkerij geopend. Hier worden broden en broodjes vers afgebakken en er is ook banket verkrijgbaar, zoals de typisch Friese oranjekoek.

1990: Introductie Poiesz spaaractie
Voor het eerst kunnen klanten van Poiesz zegels sparen voor gratis producten. De producten zijn vooral praktisch van aard, zoals handdoeken en broodtrommels.

1992: 1e Poiesz in Drenthe
Na opening van weer meer Poiesz-winkels in (vooral) Friesland, opent de formule nu ook een vestiging in Drenthe. In Nieuw-Roden, om precies te zijn.

1997: Eigen slagerijen
Poiesz neemt de slagerijen over die al in de winkels aanwezig waren. De bediening verdwijnt en de afdeling gaat over tot zelfbediening. Gekwalificeerde slagers blijven vlees bereiden en portioneren en geven advies.

2000: Nieuw logo en slogan
Het huidige logo, een ontwerp van Beb Mulder, wordt geïntroduceerd, net als de nieuwe slogan: ‘Waar het opvalt dat het meevalt’.

2003: Piet Smit algemeen directeur
Het jaar waarin Piet Smit directeur wordt, kenmerkt zich verder door voor de tweede keer op rij door GfK te worden uitgeroepen tot beste supermarkt van Nederland, door een flinke verbouwing van het dc in Sneek en door in één keer vier winkels van Golff over te nemen, die datzelfde jaar nog als Poiesz openen.

2006: 1e Jeugdsponsoractie
De actie waarbij lokale clubs en verenigingen geld kunnen sparen, heeft vanaf de start dermate veel succes dat die tot op heden jaarlijks wordt georganiseerd.

2010: Overname 7 winkels van Super de Boer
Staphorst, Groningen, Assen, Oosterwolde, Zuidhorn en Bovensmilde kregen er een Poiesz bij. De winkel in Workum werd niet geopend, omdat er al een Poiesz in Workum was.

section1_page20_article18_2.jpg

2012: Wat maak je menu?
Televisiekok Reitse Spanninga inspireert sinds 2012 klanten van Poiesz, bijvoorbeeld met proeverijen op de winkelvloer.

2014: Overname 5 Jumbo-winkels
Met deze overname worden er winkels in Veendam, Musselkanaal, Stadskanaal, Norg en Heerenveen aan het bestand toegevoegd.

2022: 1e Poiesz op Waddeneiland
Op Vlieland bevindt zich het 70e filiaal van Poiesz. De winkel meet slechts 300 m2 en bevoorrading geschiedt per veerboot.

2023: 100 jaar Poiesz
Poiesz heeft zich dit jaar aangesloten bij Too Good To Go. Klanten kunnen nu een Magic Box en een Brood Box bestellen en zo een bijdrage leveren aan de strijd tegen voedselverspilling. Ook viert de formule dit jaar haar eeuwfeest. Fan herte lokwinske mei dyn jierdei!

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: