Formules

Ondernemers

E-commerce

ABN Amro: Flitsbezorgers zien groei stagneren

NIEUWKOOP - In de tweede helft van vorig jaar zagen flitsbezorgers Gorillas, Getir, Zapp en Flink hun omzet heel hard groeien. Door de sluiting van winkels en horeca steeg die met een factor 20. Nu de lockdown voorbij is, is ook de spectaculaire groei gestopt. ABN Amro trekt deze conclusie na het analyseren van de transactiedata.

Gerard van Oosbree |

Volgens de bank heeft de stagnatie naast het einde van de lockdown mogelijk meerdere oorzaken. Zo is er de laatste maanden negatieve berichtgeving over flitsbezorgers geweest. De reputatieschade die ze daarbij hebben opgelopen wordt als mogelijk tweede oorzaak genoemd.

Regelgeving

De overlast van koeriers en de kleine distributielocaties in de winkelstraten houdt de gemoederen bezig. De locaties met vaak afgeplakte ramen, de ‘dark stores’, worden als minder fraai in het straatbeeld gezien. Diverse gemeenten proberen met nieuwe regelgeving de flitsbezorgers te verplaatsen naar bedrijventerreinen. De onzekerheid in mogelijke regelgeving is voor Flink reden om zijn aanwezigheid in Nederland te heroverwegen.

De stagnatie in groei zorgt ook voor financiële problemen. Eerder waren grote kapitaalinjecties door geldschieters geen probleem. Door de stijgende rentes en minder rooskleurige economische vooruitzichten worden investeerders voorzichtiger. Zowel Gorillas als Zapp moeten daardoor personeel ontslaan. Gorilla trekt zich ook terug uit België om zo de kosten te drukken.

Bron: Levensmiddelenkrant

gorillas-bakfiets.jpeg