1920_tropischegarnalen-overzicht.jpg Foto: Albert Heijn

Formules

AH verduurzaamt garnalenketen met Klaas Puul

ZAANDAM – Albert Heijn stapt in april over op een transparante en duurzamere tropische garnalenketen. De Zaanse formule gaat hiervoor een samenwerking aan met garnalenleverancier Klaas Puul uit Volendam, diervoedingsbedrijf Nutreco en vaste tropische garnalenkwekers uit Ecuador.

Lisa van der Linden |

De samenwerking past in de ambitie van Albert Heijn om de ecologische voetafdruk van verse én houdbare ketens te halveren in 2030. Een belangrijk onderdeel van de samenwerking met Klaas Puul is het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Dit wordt gerealiseerd op de garnalenkwekerij. Visolie maakt deels plaats voor algenolie en vismeel wordt vervangen door insectenmeel. Beiden worden gewonnen uit gevangen vis. Hierdoor hoeft er minder wilde vis gebruikt te worden om voer te maken. Alle vis die wel gebruikt wordt voor het garnalenvoer komt uit bijproducten van de visverwerking van gecertificeerde visserijen. Dit zorgt voor een positieve impact op visbestanden en de biodiversiteit van oceanen. 

Tropisch
Albert Heijn gaat ook meer verbeteringen toepassen op het gebied van dierenwelzijn. Zo zullen de tropische garnalen die uit Ecuador, Zuid-Amerika, worden gehaald minder intensief gekweekt worden. Dat betekent dat er meer ruimte is voor de tropische garnaal.

Bron: Levensmiddelenkrant