foto bacardi.jpg Het team van Bacardi geniet met volle teugen van twee nieuwe awards. Foto: EVELIEN DE HAAS

Awards - Beste Introducties

Beste Introductie: WINNAAR: BACARDI MANGO MOJITO EN BACARDI PUNCH

ROTTERDAM – Helemaal on trend zijn Bacardi Mango Mojito en Bacardi Punch. Ze passen bij het smaakprofiel van Nederlanders en spelen in op gemak. Daarmee scoren ze niet alleen bij consumenten, maar ook bij retailers. En succesvolle introducties worden beloond. Bacardi heeft namelijk twee Beste Introductieawards gewonnen. Merlijn van de Ven, sales director Nederland bij Bacardi-Martini, vertelt over de introductie van deze producten en de plannen voor 2024.

Gefeliciteerd met de Beste Introductie-awards! Wat is je eerste reactie?
“Het is eigenlijk altijd fijn om een award te winnen, laten we eerlijk wezen. Het is een herkenning uit de markt, dat wat wij brengen als goed wordt ervaren. Mijn beredenering is dan: het verkoopt goed, het is on-trend en de consument vindt het interessant genoeg en dan komt alles samen. De winnende producten zitten in het kant-en-klare segment, ook wel convenience, en dat is belangrijk voor ons. Het segment groeit door.”

Welke ingrediënten zijn nodig om een succesvolle introductie op de markt te zetten?
“Dat begint uiteindelijk bij de consument. We kunnen als Bacardi mooie proposities brengen, maar als de consument niet wil, dan sla je de plank volledig mis. Dus met alles wat wij doen, proberen we producten op de markt te brengen die aansluiten bij de consument. Past het bij trends? Bij de smaakprofielen? Wat is er al op de markt? Je wil iets neerzetten dat er nog niet is, óf voortborduren op wat er juist al wel is. De Bacardi Mango Mojito is daar een mooi voorbeeld van. We hadden al een Mojito en nu is er een mango-variant bijgekomen. Mango is ontzettend hip momenteel, dus vanuit global is besloten dat deze smaak erbij moest komen.

Hoe zien we dat terug bij de winnende product?
“In het blikkensegment zie je veel innovaties komen en gaan. Ook wij hebben introducties gedaan, zowel succesvol als minder succesvol. Je ziet dat sommige innovaties na een jaar afzwakken, en je kunt met dit soort producten snel schakelen omdat de impulsfactor heel groot is. Is de zomer voorbij en roteert het product nog niet? Dan eruit en door met innoveren. Daarnaast is Ready-to-Drink helemaal on-trend. Je kunt de drankjes overal nuttigen, in het park, op het station, onderweg, maar ook thuis in de achtertuin of op de bank. En dan de Bacardi Punch. Je maakt de fles open en je kunt het uitschenken. We hadden al de Mojito, maar hoe kun je verder innoveren? We kijken dan ook naar wat we in andere landen aanbieden en wat daarvan bij de Nederlandse consument past. De Bacardi Punch is oranje en zoet. Dat past perfect.”

Welke hoogtepunten hebben jullie afgelopen jaar meegemaakt met de winnende producten?
“De eerste is dat je uiteindelijk iets ontwikkelt, waarvan je zegt: dit is spot-on. Dat is al een eerste hoogtepunt. Dan ga je het introduceren naar de handel en ontvang je veel enthousiaste reacties. Dat is een erkenning, een hoogtepunt. En wij brengen het nu veel breder, namelijk naar de supermarkt, slijterij, horeca én events. Daardoor kun je veel makkelijker de consument aanspreken, want ze zien je overal. Een derde hoogtepunt is dat het product verkoopt. Uiteindelijk zijn de aanpak en ondersteuning van dit soort producten overal hetzelfde. We hebben bepaalde gereedschappen om het aan de man te brengen. Maar omdat de markt zo snel groeit, kiezen we ervoor om breder in te zetten en zo op meerdere plekken in aanraking te komen met de consument. En dan is de belangrijkste vraag: komen ze terug? Als dat blijkt, dan kun je spreken van een succesvolle introductie.”

Wat was een echte uitdaging bij de introductie van de producten?
“Bij de Bacardi Mojito Mango was dat de verpakking. Er zijn al heel veel blikjes, dus hoe kun je je differentiëren? Het moet interessant blijven, zowel in smaak als in look & feel en benaming. Dan merk je dat we in de keuken van Bacardi al veel succesvolle proposities hebben. En we houden de concurrentie in de gaten, het is iedere keer mooier en specialer. Het is daarom uitdagend om onderscheidend te zijn. Hoe kun je continu nieuwe smaken brengen? De grootte van het assortiment verbaast mij ook als ik naar het schap kijk. Het is nog niet zo groot als speciaalbier, maar in sommige winkels heb je acht of negen meters met ready-to-drinks. En het wordt alsmaar groter. Onderscheidend blijven is dus een uitdaging. We zijn nu al bezig met volgend jaar. Waar gaan we op inspelen? Met welke smaken? Alcohol of 0.0? Laag in calorieën? Huidige merken of nieuwe merken? Uiteindelijk moeten we daar een klap op geven. Wat kunnen we in de keuken creëren en bedenken? Dan maken we een receptuur op basis van de behoeftes die er zijn.”

"Je wil iets neerzetten dat er nog niet is, óf voortborduren op wat er juist al wel is"

Hoe gaan jullie om met lastige ontwikkelingen als prijsstijgingen?
“Iedere fabrikant heeft daar mee te maken en het is voor iedereen een uitdaging. Voor de consument, horecazaak, supermarktondernemer en voor ons ook. Grondstoffen en transport worden duurder en een deel moet doorberekend worden.”

Welke invloed heeft dat op innoveren?
“Wij hebben altijd gezegd dat we blijven innoveren en investeren in de ondersteuning van producten, ongeacht de kostprijsstijgingen. Dat maakt je onderscheidend. Wij willen de consument blijven verleiden met innovaties en mooie campagnes. Een blikje is slechts 2 euro, maar als je overal een dubbeltje extra moet betalen, dan worden de boodschappen erg duur. We hebben het geluk dat we actief zijn in een snelgroeiend segment, dat consumenten aantrekkelijk vinden.”

Hoe kunnen retailers de categorie van de winnende producten vergroten?
“Ze hebben de categorie volledig omarmd en er is meer aandacht dan ooit tevoren. Wij roepen om nog meer groei voor komend jaar, wel 20 tot 25%. Wie weet waar het ooit stopt. De retailer speelt hierop in met innovaties in het schap en aandacht in de winkel. Denk aan promoties, schapuitingen, magazines en een betere plek op de winkelvloer. Het onderwerp is ook goed bespreekbaar. Het maakt niet uit of er meer ruimte is voor ons of voor de concurrent: we willen aandacht voor de categorie.”

Wat is jullie strategie om met de winnende producten in de schappen te blijven staan?
“We gaan niet alleen focussen op de prijswinnende introducties, maar geven producten kanaalbreed aandacht. We nemen de supermarkten hierin mee, evenals slijterijen, horeca en events. Er is een brede distributie en omdat we niet kunnen werken met samples, is zichtbaarheid cruciaal. Consumenten komen ons tegen, daar waar ze graag uitgaan, op social media en in de koelkast in de supermarkt. En dan zorgen wij dat we de innovaties op die manier neerzetten, dat ze opvallen. Consumenten staan in deze categorie ook open voor nieuwe proposities. Maar de kracht zit hem in al die kanalen aanspreken om producten aan de man te krijgen.”

Wat mogen we dit jaar weer van jullie aan mooie introducties verwachten?
“Er komen veel nieuwe dingen aan, waaronder Bacardi Sunset. Het is Bacardi in een oranje blikje met het juiste smaakprofiel. Er is niemand die hieraan twijfelt, iedereen zegt: kom maar door. En daarnaast is Breezer terug van weggeweest. We komen met Passion Fruit en Watermeloen.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.