suiker - beeld.jpg

Onderzoek

Bindende afspraken met foodbranche moet obesitas terugdringen

DEN HAAG – Het aantal Nederlanders met obesitas is fors toegenomen. Vorig jaar had één op de zes Nederlanders obesitas. Dat is drie keer zoveel als veertig jaar geleden. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en RIVM. Bindende afspraken met voedingsbedrijven en supermarkten moeten het verschil gaan maken.

Redactie |

Dat vindt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het kabinet heeft vijf jaar geleden het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) gesloten, waarin ook is opgenomen dat obesitas moet worden teruggedrongen. Echter is er toenemende ongezonde leefstijl te zien in Nederland. Het gaat daarbij jaarlijks om 35.000 levens en 9 miljard euro, aldus het Ministerie van VWS. Daarom is er een nieuwe aanpak bekendgemaakt: rechtstreeks bindende afspraken maken met voedingsbedrijven en supermarkten. Denk aan het vaststellen van wettelijke normen om voedingsingrediënten terug te brengen, die bij te veel consumptie slecht zijn voor de gezondheid. 
Actie van voedingsbedrijven en supermarkten is nu nodig. Toch zijn er al bepaalde stappen gezet, zoals bij brood. In een periode van tien jaar is de hoeveelheid zout met 25 procent verminderd, zonder concessies te doen op de smaak. Verder kunnen voedingsbedrijven en supermarkten gezonder voedsel gunstiger beprijzen en meer reclame maken voor hun productaanbod uit de ‘Schijf van Vijf’, schrijft ING-sectorspecialist food Ceel Elemans. 

Overheid
Niet alleen voedingsbedrijven en supermarkten hebben hierin een verantwoordelijkheid, ook de overheid gaat moet meer sturing geven door landelijke afspraken te vertalen naar maximale lokale inzet (scholen, GGD ’en, horeca). Ook kan de overheid het btw-tarief op groente en fruit afschaffen. 

Bron: Levensmiddelenkrant