Formules

Ondernemers

Fabrikanten

CBS: Consument minder pessimistisch en koopt iets meer

DEN HAAG – Opnieuw is het consumentenvertrouwen in december iets minder negatief dan de maand ervoor. Huishoudens geven met 0,6 procent iets meer uit in oktober van dit jaar ten opzichte van oktober 2021. Er werd meer uitgegeven aan diensten en minder aan goederen en voedings- en genotmiddelen.

Gerard van Oosbree |

Het consumentenvertrouwen ligt nog steeds op een dieptepunt, maar krabbelt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek weer langzaam op. Consumenten zien het minder somber in voor de komende twaalf maanden en zijn bereid weer meer te kopen.

Huishoudens gaven in oktober 3,6 procent meer uit aan diensten als telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, kappers of restaurants uit dan een jaar eerder. De uitgaven aan diensten is goed voor ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens. Consumenten lieten voornamelijk duurzame goederen liggen in oktober. Met 4,8 procent goed voor de grootste daling. Voedingsmiddelen, dranken en tabak werden ook minder gekocht. Daar was de daling 2,3 procent.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

rain-g1d239ac91_1920.jpg