shopping-1165437_1920.jpg

Achtergrond

CBS: Inflatie blijft dalen

DEN HAAG – De inflatie in ons land blijft dalen. In de snelle raming voor december komt de inflatie uit op 1,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Zonder de energieprijzen komt de inflatie uit op 3,4%. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de snelle raming beschikt het CBS nog niet over alle brongegevens. Op 11 januari worden de definitieve cijfers bekend gemaakt.

Redactie |

Nu de inflatie over december bekend is, kan ook de inflatie over heel 2023 worden berekend. Bij de snelle raming waren consumentengoederen en –diensten in het afgelopen jaar 3,8 procent duurder dan in 2022.

De sterk fluctuerende energieprijzen hebben nog steeds grote invloed op de inflatiecijfers, meldt het CBS. Dat is de reden dat het bureau de inflatie zowel met als zonder de energieprijzen bekend maakt. Naast de sterke daling in energie- en brandstofprijzen zijn vooral de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak de afgelopen maand sterk gestegen met 5,3%. In november 2023 bedroeg de stijging 7,3%.

inflatie.png Bron: CBS

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

Lees meer over: