PM_Energiteam.png

Buitenland

Coop Denemarken wint belangrijke energieprijs

ALBERTSLUND – De Deense supermarktketen Coop heeft de ‘Award of Excellence in Energy Management’ in de wacht gesleept. Coop zet zich al enige jaren in voor de verduurzaming van haar panden, en deze inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven. Het is de eerste keer dat een Deens bedrijf in de prijzen valt.

Yentl Bocxe Strik |

De supermarktketen zet zich al enkele jaren in voor de verduurzaming van haar keten. Al sinds 2016 rolde Coop een aantal energieprojecten uit, waaronder het vervangen van 200.000 gloeilampen door ledverlichting en het vervangen van olie- en gasketels in de winkels door bijvoorbeeld warmtepompsystemen. Ook de installatie van zonnepanelen op daken van winkels en magazijnen en het werken met een warmteterugwinningssysteem zodat overtollige warmte kan worden benut, werden uitgevoerd. Deze inspanningen werden beloond. Coop heeft haar CO2-uitstoot door energieverbruik sinds 2016 met 42.000 ton verminderd en daarmee 150 miljoen Deense kronen (ongeveer 20 miljoen euro) aan energiekosten bespaard.

Trots
Kræn Østergaard Nielsen, ceo van Coop, zegt: “De wereld bevindt zich in een klimaatcrisis, waardoor bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor energieverbruik en CO2-uitstoot. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor ons sinds 2016, en hoewel we nog een lange reis voor de boeg hebben, hebben we ook al een lange weg afgelegd. We zijn gecertificeerd voor het energiemanagementsysteem ISO 50001, we volgen een ambitieus klimaatplan en we initiëren continu specifieke energieoptimalisatieprojecten in winkels en magazijnen. Het maakt me ongelooflijk trots dat we daarvoor internationale erkenning krijgen en als het goede voorbeeld naar voren worden geschoven.”

CEM
De prijs werd uitgereikt door de Clean Energy Ministerial (CEM), tijdens het CEM Forum in Goa (India). Ieder jaar reikt CEM prijzen uit aan een aantal bedrijven en organisaties die blijk hebben gegeven van duurzame praktijken door middel van het gecertificeerd energiebeheersysteem ISO 50001, en de Award of Excellence in Energy Management is de hoogste erkenning. De prijs wordt uitgereikt aan bedrijven en organisaties die bijzonder succesvol energiemanagementsystemen hebben geïmplementeerd om energie-, financiële en duurzame voordelen te behalen. Het energiemanagementsysteem ISO 50001 van Coop is het grootste in Denemarken binnen de branche.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.