Formules

Ondernemers

Fabrikanten

Creatieve oplossingen voor werknemers schaarste

NIEUWVEEN – In alle sectoren hebben werkgevers te kampen met een werknemers schaarste. Veel vacatures blijven onvervuld, zo ook in de Nederlandse supermarkten. Soms zijn winkeliers hierdoor zelfs gedwongen om drastische maatregelen te treffen.

Yentl Bocxe Strik  |

Het personeelstekort is nu zo nijpend dat verschillende supermarkten hun openingstijden aanpassen of zelfs sluiten. Spar in Groet heeft een besluit genomen wat de supermarkt liever niet had willen nemen. De eigenaren Dave en Tini Poldervaart hebben besloten om de buurtsuper voorlopig op zondag te sluiten wegens gebrek aan personeel.
Begin augustus kondigde Aldi in Bergen op Zoom aan haar deuren voor drie weken te sluiten wegens ‘onvoorziene omstandigheden’.

Inventieve methodes
Winkeliers bedenken inventieve methodes om leegstaande vacatures te vervullen. Supermarkten kiezen meer dan voorheen voor steeds jongere werknemers. Waar voorheen de jongste werknemers 15 jaar waren, worden nu ook 13- en 14-jarige geworven.
Albert Heijn stunt met een banner waarin ze nieuwe werknemers korting op boodschappen en zelfs korting op hun sportabonnement beloven. In Roermond kiest Jumbo ervoor om het team met Oekraïense vulploegen en Poolse nachtarbeiders te versterken.
De oplossing ligt volgens de sectorale welzijnsmonitor van ABN Amro bij de detailhandel zelf. De sector moet inzetten op hogere salarissen, digitalisering en het vergroten van het welzijn van het personeel om het probleem op langere termijn op te lossen.

Bron: Levensmiddelenkrant

 

vakkenvuller-2.jpg