section1_page6_article34_1.jpg

Fabrikanten

De Appelaere brengt premium sappen van de boomgaard in de fles

WATERLANDKERKJE – 28 jaar geleden verliet de eerste fles troebel appelsap de Zeeuwse boomgaard van Henk Tazelaar. Bijna drie decennia later staat zijn dochter Janine Tazelaar aan het roer en maakt De Appelaere naast appelsap ook peren-, sinaasappel- en druivensap. Allemaal puur natuur en met passie en een warm hart gemaakt. “Een premium sap maken is een hele puzzel; alle smaken moeten met elkaar in evenwicht zijn.”

Renée Salome |

Vader Henk was nog maar zeventien toen hij een prachtig fruitteeltbedrijf begon, maar dat weerhield hem er niet van voortvarend en met vooruitziende blik zijn fruit aan de man te brengen. Terwijl de gemiddelde Randstedeling nog zijn wenkbrauwen optrok bij het zien van troebel appelsap trok hij er met een koffer vol kwaliteitssap op uit om precies dat te laten proeven aan de mensen bij Albert Heijn, bij Van der Valk, bij Sligro en bij Jumbo. Onvermoeibaar, want hij wist dat hij goud in handen had. Inmiddels heeft hij het stokje – en zeker ook zijn passie – aan zijn dochter Janine overgedragen. Samen met haar man en zus en een aantal medewerkers die weliswaar niet als Tazelaar zijn geboren, maar toch bij de familie zijn gaan horen, heeft ze het bedrijf gemoderniseerd en uitgebreid. Maar waar zij nooit aan zal tornen is de kwaliteit van de sappen.

De juiste balans
De Appelaere heeft er inmiddels vier: de Appelaere, de Perelaere, de Sinaasappelaere en de Druivelaere. Echte kwaliteitssappen, daar is Tazelaar stellig in. “We laten het fruit voor onze sappen rijpen aan de boom en persen alleen in de maanden september, oktober en november. Na het persen worden de sappen gepasteuriseerd en opgeslagen in tanks”, legt Tazelaar uit. De appels en peren voor de Appelaere en Perelaere komen inmiddels niet meer van de eigen boomgaard, maar worden zorgvuldig geselecteerd uit de oogst van telers die al lang met de Tazelaars werken. De sinaasappels en druiven komen uiteraard uit het buitenland. “Sinaasappels halen we zelfs uit verschillende landen. De reden? Kwaliteit staat bij ons voorop, en op deze manier verzekeren we ons ervan altijd de beste sinaasappels te kunnen gebruiken. Een premium sap maken is een hele puzzel hoor; ieder seizoen weer is het een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen bijvoorbeeld zuur en zoet. Alle smaken moeten mooi met elkaar in evenwicht zijn. Bovendien verwachten onze klanten altijd hetzelfde smaakprofiel in de fles. Fruit is een natuurproduct en de smaak ervan is afhankelijk van vele factoren die we niet in de hand hebben, zoals het weer. Gelukkig heeft onze perser meer dan honderd jaar ervaring. Die weet precies van welke rassen en in welke verhouding de beste sappen worden gemaakt”, vertelt Tazelaar. En vader Tazelaar proeft ook nog mee!

_Janine.HR-4.jpg De Druivelaere is de laatste loot aan de Appelaereboom en Janine Tazelaar is er wat trots op
"Puur en dat proef je"

De Druivelaere
De laatste loot aan de boom is de Druivelaere. De druiven voor de Druivelaere komen uit Italië. Het zijn sangiovesedruiven, die groeien niet in het koude noorden. In Italië maken ze er de beste wijnen van, bij ons in Nederland een premium sap. “Net als de andere vruchten van de Appelaere worden ook de druiven met de hand geselecteerd en dat proef je ook”, vertelt Tazelaar, die benadrukt dat haar druivensap een prima alternatief is voor wijn. Zelf drinkt ze ‘m het liefst als glühwein in de winter of als aperitief. Bovendien kun je met het druivensap de lekkerste gerechten klaarmaken, net als overigens met de andere sappen van De Appelaere. Tazelaar: “Veel chefs koken met onze sappen, van stoofperen met ons druivensap en ijs van ons perensap tot soep met ons sinaasappelsap en een zeebaarsfiletsalade met een dressing waarbij ons troebele appelsap een grote rol speelt.”

100%
Mogen we binnenkort een nieuw premium sap van De Appelaere verwachten? Tazelaar twijfelt. “We hebben liever een klein assortiment van fantastische sappen dan een hele range die minder goed van kwaliteit is. We willen voor 100% achter onze producten kunnen staan. Dat is nu het geval; we zijn enorm trots op onze sappen. Vergeet niet dat er ook emotie zit in ons bedrijf. We proeven met de hele familie en het raakt ons als we de juiste smaak gevonden hebben”, legt de directeur uit. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van het productieproces gehad. De Appelaere kiest bewust voor een verpakking van glas, want daarin blijft de kwaliteit het best bewaard. “Het heeft daarnaast ook een mooie uitstraling, maar bij ons staat de kwaliteit bovenaan”, zegt Tazelaar, die weet dat de klant ook vraagt om kwaliteit. De Appelaere heeft zelfs een heuse fanbase; trouwe consumenten die van die kwaliteit houden én van de Zeeuwse no-nonsense-mentaliteit van de familie Tazelaar.
Dat De Appelaere zich sterk maakt voor een bewuste omgang met energie en transport spreekt voor zich, dat deed vader Tazelaar altijd al. Zijn dochters, die in de boomgaard opgroeiden, weten niet beter dan dat het een verplichting is om goed voor de natuur te zorgen – zij doet dat ook voor jou.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.