FischT 62.jpg Alf Knutsen en Bart van Olphen

Fabrikanten

Doorbraak in het kweken van zalm

AMSTERDAM – De Noorse zalmkwekerij Kvarøy Artic brengt samen met duurzaam vismerk Fish Tales nieuwe gekweekte zalm op de markt. De doorbraak in het kweken van de zalm zit in het voer. Zalm is een roofvis die vis als voer nodig heeft om te groeien. Die vis moet worden gevangen en aan de kweekzalm gevoerd worden. Tot nu toe was er meer wilde vis als voer nodig dan de opbrengst in kilo’s aan gekweekte zalm.

Redactie |

Alf Knutsen van Kvarøy Artic heeft na jaren onderzoek met experts nu een samenstelling van visvoer gevonden waarbij er per kilo kweekzalm nog maar 480 gram wilde vis nodig is. Voor Bart van Olphen van Fish Tales is dit “baanbrekend”. “Ik geloofde nooit in kweekzalm. Waarom zou je meer vis in een vis stoppen dan dat je eruit krijgt? Dat is toch niet logisch? Maar dit is baanbrekend. Ik ben fan. De zalm van Kvarøy is niet alleen duurzaam, maar is ook nog eens ontzettend smaakvol. Het is indrukwekkend hoe de revolutionaire kweekmethode geen afbreuk doet aan de kwaliteit en smaak van de zalm.”

Samenwerking
Beide bedrijven zijn gaan samenwerken om de nieuwe zalm voor zoveel mogelijk Nederlandse consumenten beschikbaar te maken. “Het kweken van sommige vissoorten is een goed alternatief voor wilde vis, mits dit duurzaam gebeurt. Veel kwekerijen laten een grote voetafdruk achter in de oceanen. Kvarøy is het voorbeeld voor de toekomst in het écht duurzaam en verantwoord kweken van zalm, zonder de natuur te schaden. Zo maken we met onze producten niet alleen het verschil in wild gevangen vis, maar ook op het gebied van de lekkerste kweekvis,” vertelt Bart.

Bron: Levensmiddelenkrant