spirits.jpg

Fabrikanten

Drankenbranche komt in actie tegen accijnsverhoging

DEN HAAG – De brancheorganisaties SpiritsNL en de Slijtersunie trekken samen met de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) op tegen de voorgenomen accijnsverhoging op alcohol. Zij verwachten niet dat de verhoging zal leiden tot meer accijnsinkomsten, maar juist tot minder.

SpiritsNL-directeur Betty de Boer: “Ik roep de Tweede Kamerleden op: doe het niet! Leer van het verleden. De beoogde accijnsverhoging zal niet leiden tot 153 miljoen aan extra accijnsinkomsten, maar zal waarschijnlijk juist resulteren in een daling. Daarnaast is het ook schadelijk voor de eeuwenoude gedistilleerd branche, de middenstand in de grensregio’s van Nederland én onze concurrentiepositie.”

De accijnsverhoging van 16,2% op gedistilleerd, bier en wijn is nodig om de begroting van de regering voor 2024 rond te krijgen. De organisaties verwachten dat consumenten massaal de grens naar Duitsland zullen oversteken om daar hun boodschappen te doen. Ze vrezen ook een kaalslag onder de lokale distilleerders en slijters in de grensregio.

Bovenstaande foto is door de sector als ansichtkaart naar de Tweede Kamer gestuurd met achterop de bezwaren tegen de accijnsverhoging.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops