Ondernemers

Buitenland

Drie Britse supermarkten steunen ontbossingsvrije sojateelt

WELWYN GARDEN CITY– De supermarktketens Tesco, Sainsbury’s en Waitrose geven financiële steun aan een initiatief voor ontbossings- en conversievrije sojateelt. Samen investeren ze 11 miljoen dollar in de Responsible Commodities Facility (RCF). Dit is een nieuw systeem van financiële prikkels voor boeren die zich inzetten voor ontbossing- en conversievrije sojateelt.

Gerard van Oosbree |

In eerste instantie worden hiermee 36 boeren in Brazilië gesteund. De sojaboeren produceren samen 75000 ton soja per jaar in de Cerrado-regio. Dit gebied is de meest biodiverse savanne van de wereld en heeft veel te lijden onder ontbossing, voornamelijk voor de sojateelt.

Klimaateffecten
In het RCF-initiatief kunnen boeren die voldoen aan bepaalde criteria leningen voor gewasfinanciering krijgen met een lage rente. De boeren moeten als tegenprestatie de ontbossing van inheemse flora tegengaan. Hierdoor worden negatieve klimaateffecten en verlies van leefgebied voorkomen.

Na een testfase van 12 maanden zal worden gekeken of het aantal boeren kan worden uitgebreid naar honderden in heel Brazilië. De initiatiefnemers hopen dat meer bedrijven en organisaties worden geïnspireerd om de RCF te steunen.

Bron : Levensmiddelenkrant

floors-1331667_1920.jpg