Kweekvlees.jpg

Onderzoek

Drie op de vijf Nederlanders is klaar voor kweekvlees

AMSTERDAM – Kweekvlees is opkomend als mogelijke oplossing voor verduurzaming van de voedingsindustrie, vindt ook de Nederlandse consumenten. Uit onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profitorganisatie en denktank Good Food Institute (GFI Europe) komt voort dat 59% van de Nederlanders geïnteresseerd is in het proberen van kweekvlees. Bijna een derde is bereid om kweekvlees als vervanging te zien voor een deel van hun vleesconsumptie.

Redactie |

Kweekvlees is vergelijkbaar met het vlees dat vandaag de dag gegeten wordt. Het wordt geproduceerd in kweekinstallaties. Hiermee worden de processen nagebootst die plaatsvinden in het dierlijk lichaam om zo de omstandigheden en voedingsstoffen (water, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen) te leveren die nodig zijn voor vleesproductie.

Impact
De helft van de Nederlanders wil zijn vleesconsumptie omlaag brengen in de komende twee jaar, zo blijkt uit het onderzoek. Met meer dan vijftig startups, waaronder de Nederlandse Meatable en Mosa Meat, die gericht zijn op het bevorderen van de kweekvleessector, is er potentie om voedselzekerheidsdoelen te halen en de milieu-impact van vleesconsumptie te verminderen. Volgens onderzoek kan de impact van vleesproductie op het klimaat met 92% worden verminderd, de luchtvervuiling met 92% en er kan tot 90% minder land worden gebruikt.

Overheden zouden moeten investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van kweekvlees, wat essentieel is om het betaalbaar en toegankelijk te maken, vindt 53% van de respondenten. Ook is 57% van mening dat beleidsmakers boeren moeten helpen om te profiteren van alle nieuwe kansen die de sector biedt.

Koppositie
Nederland kwam in 2013 met de eerste gekweekte hamburger en nam hiermee de koppositie in Europa in, die het altijd heeft behouden. In 2022 maakte de Nederlandse overheid 60 miljoen euro vrij voor onderzoek, onderwijs en opschaling. Dit jaar vond de eerste kweekvleesproeverij plaats in Nederland, dankzij de totstandkoming van een speciale Gedragscode om proeverijen van kweekvlees en zeevruchten mogelijk te maken voordat het op de markt komt. 

Goedkeuring
Een kweekvleesproduct moet worden goedgekeurd binnen de EU Novel Food-verordening. 63% van de Nederlanders is het ermee eens dat het product goedgekeurd moet worden door de toezichthouder van voedselveiligheid alvorens het op de markt komt voor de consumenten. Ook vindt 60% dat ,wanneer kweekvlees op de markt komt, dit in Nederland moet zijn geproduceerd, en ten goede van de nationale economie moet komen.

Acacia Smith, senior policy manager bij het Good Food Institute Europe zegt: "Nederland is de bakermat van kweekvlees, consumenten zijn nieuwsgierig en staan open voor dit nieuwe product dat hun favoriete vlees efficiënter en duurzamer kan leveren. Het land loopt voorop in deze sector en bevindt zich in een bevoorrechte positie om te profiteren van de economische en milieuvoordelen van kweekvlees."

Bron: Levensmiddelenkrant/ Out.of.Home Shops