uganda-5005579_1920.jpg

Verkoop Fairtrade keurmerkproducten blijft groeien

UTRECHT – De verkoop van producten met het Fairtrade-keurmerk blijft groeien. In 2024 steeg het verkoopvolume met 13%. In totaal keerde Fairtrade 9,5 miljoen euro aan premies uit aan de aangesloten boerencoöperaties en premiecomités op plantages.

Redactie |

Alle Fairtrade-producten hebben een vaste, niet onderhandelbare premie die bovenop de verkoopprijs komt. Die premie wordt in zijn totaal uitgekeerd. De boeren beslissen gezamenlijk wat zij met het geld doen. Dat kan zijn dat er een magazijn wordt gebouwd, contant wordt uitbetaald, of klaslokalen van worden gebouwd. De premie draagt zo direct bij aan betere leef- en werkomstandigheden voor boeren en hun gemeenschappen.

Premie
In 2024 werd er in Nederland 10% meer cacao omgezet met een totaal van 29 miljoen kilo. Dat leverde bijna 4 miljoen euro aan premie op. Ondanks misoogsten die in 2024 de cacaoprijs naar een historisch hoogtepunt deden stijgen, groeide het aanbod Fairtrade chocolade.
In ons land werd bijna 40 miljoen kilo bananen verkocht, een stijging van 9% en een premie van bijna 2 miljoen euro. De groei zat vooral in biologische bananen. Ook koffie deed het hier goed met een groei van 4%. Ook hier stond de hoge koffieprijs door mislukte oogsten, speculatie en geopolitieke onrust, de groei niet in de weg. Hierdoor werd er iets meer dan 2,7 miljoen aan premie opgehaald. Katoen zag de grootste groei in 2024 met 13% en bijna 93 duizend euro premie. Steeds meer merken stappen in Fairtrade. Alle andere producten gezamenlijk, zoals cashew, kokosmelk en rijst zagen de omzet stijgen met 9%.

 Grotere volumes
“In 2024 groeide de verkoop van Fairtrade gecertificeerde producten in Nederland aanzienlijk, wat boeren en werknemers extra premie opleverde. De toenemende vraag maakt meer impact mogelijk. Grotere volumes zorgen ervoor dat boerenorganisaties en plantages meer kunnen investeren in betere landbouwpraktijken, mensenrechten, milieubescherming en inkomensverbetering. Zo dragen hogere verkopen direct bij aan sterkere gemeenschappen, duurzamere ketens en meer toekomstperspectief voor boeren en werknemers wereldwijd”, schrijft de organisatie in haar impactrapport.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops