DEN HAAG – Er komt een landelijk dekkend systeem voor de recycling van koffiecapsules. De Vereniging Koffiecapsule Recycling (KCR) en Verpact hebben daarvoor een convenant gesloten. Hierdoor kunnen consumenten in bronscheidingsgemeenten vanaf januari 2026 de gebruikte koffiecapsules bij het PMD-afval gooien.
Jaarlijks worden er circa 1,9 miljard kopjes koffie gedronken uit aluminium en plastic koffiecapsules. 70% daarvan is gemaakt van aluminium en 30% van plastic. Op dit moment wordt een kwart van de capsules ingeleverd bij de producent voor recycling, maar de rest verdwijnt bij het restafval. Het convenant met Verpact is een nieuwe stap in de inzameling en recycling van verpakkingsafval. Hester Klein Lankhorst, ceo van Verpact: “Door samen met KCR de inzameling en recycling van koffiecapsules te regelen, behouden we kostbare grondstoffen. Het convenant is een belangrijke stap voorwaarts om zoveel mogelijk plastic- en aluminiumverpakkingen te recyclen. Vanuit onze producentenverantwoordelijkheid is het uniek om samen met KCR vooruitlopend op Europese regelgeving, deze afspraken te maken.”
Gedragscampagne
De KCR en Verpact hebben het convenant getekend in Zwolle bij PreZero, waar klein plastic en aluminium wordt gesorteerd. Onderdeel van het convenant is een concreet implementatieplan, aangezien er aanpassingen van de sortering en verwerking in de afvalketen nodig zijn om recycling via PMD mogelijk te maken. Verpact maakt daarom met diverse afvalsorteerders afspraken om de dekking van de recycling van koffiecapsules zo compleet mogelijk te maken. Daarnaast start vanaf 2026 een gedragscampagne, zodat consumenten ertoe aan te zetten de gebruikte koffiecapsules via de juiste route weg te gooien.
Waste no cup-missie
Nienke Bloemers, directeur van KCR, reageert op de samenwerking. “Het convenant toont dat de koffiesector verantwoordelijkheid neemt voor de optimale recycling van koffiecapsules. Bijkomend voordeel van de samenwerking is dat we naast koffiecapsules ook andere kleine non-ferro materialen, zoals pillenstrips en waxinelichtjes, en klein plastic kunnen recyclen. Zo creëert onze waste no cup-missie een ripple effect voor een circulaire economie.”
Bron: Levensmiddelenkrant