Buitenland

Easyjet-super: cashloze mini-discounters

LONDEN – Easyjet-oprichter Stelios Haij heeft onthuld hoe zijn supermarktformule eruit gaat zien. De Britse budgetwinkel easyFoodstore krijgt een zeer sobere inrichting en klanten kunnen er alleen met ‘plastic’ betalen.

Peter Smit |

EasyFoodstores legt momenteel de laatste hand aan de inrichting van een testwinkel in Croydon, een kantorenwijk in het zuiden van Londen. Daar starten binnenkort tests met speciaal geselecteerde groepen klanten. Haij zegt in de Britse krant de Daily Mail dat hij zich met zijn budgetformule vooral richt op mensen met een uitkering of een laag betaalde baan.

Domineren
De inrichting van easyFoodstore wordt gedomineerd door recht-toe-recht-aan stellingen waarbij het bekende easy-oranje domineert. Op posters staat het credo van de budgetformule: ‘No expensive brands, just honestly priced’. Het bedrijfsmodel is volledig gericht op het beperken van kosten. Leveranties moeten direct van fabrikant naar de winkels gaan. Het bedrijf zegt daarvoor een eenvoudig maar op maat gemaakt bevoorradingssysteem te gebruiken.

50 Pence
Haij streeft naar een prijspeil onder het niveau van Aldi en Lidl, gemiddeld gaan producten er 50 pence kosten. De winkel zal dan ook enkel merkloze artikelen voeren. De focus ligt op een beperkt assortiment kw- en diepvriesitems aangevuld met dagelijkse versproducten als brood, melk en fruit. Een blik backed beans – witte bonen in tomatensaus zijn een icoon in Britse prijsvergelijkingen – gaat onder 20 pence kosten, belooft hij. De snelle groei van het aantal voedselbanken in zijn land inspireerde Haij voor het idee van de easyFoodmarket.

Veilig
De keuze voor cashloze supermarkten wordt in Groot-Brittannië bekritiseerd als klantonvriendelijk. Haij claimt echter dat dit goedkoper is. Naast creditcards en bankkaarten kunnen klanten er ook met een soort prepaid/debitcard betalen die ze kunnen opladen bij postkantoren.
Naast kosten is ook de veiligheid een belangrijke reden om contant geld uit de winkels te weren, zegt het bedrijf. EasyFoodstores zoekt voor de eerste winkels locaties van 300 tot 400 vierkante meter vvo in achterstandwijken van Zuidoost-Londen. Het bedrijf erkent dat deze gebieden niet de meest veilige zijn.

Zomer
De opening van de eerste easyFoodstore stond gepland voor dit jaar, maar kon door lokale restricties niet doorgaan. Nu mikt easyJet-oprichter Haij op de zomer van 2015.

Lees ook:
Easy-super gaat grote uitdaging aan
Oprichter easyJet stapt in foodretail

Bron: EasyFoodstores, Daily Mail

easyfoodstore_mock_up-winkel-a840x630.jpg