Henk and Rieks.JPG Henk Schouten (links) en Rieks Smook (Grassa) beklinken de samenwerking met een handdruk

Fabrikanten

Eiwitten uit gras als alternatief voor soja

GIESSEN – Twee Nederlandse bedrijven, Schouten Europe en Grassa, gaan vleesvervangers met eiwit uit gras ontwikkelen. Graseiwit is volgens de bedrijven een geschikt alternatief voor soja en heeft veel milieuvoordelen. Grassa en Schouten doen de komende jaren onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van graseiwit.

Redactie |

Grassa verwerkt gras tot verschillende producten voor melkveehouders. Met een van de producten, ontsloten gras, gaan beide bedrijven aan de gang. “Een koe zet slechts 30 procent van het graseiwit om in melk en vlees. Zeventig procent wordt omgezet in mest. Grassa haalt vooraf een deel van die overtollige eiwitten uit het gras. Het restproduct, ontsloten gras, eet de koe. Zo wordt het eiwit dat in gras zit, optimaal benut”, vertelt de directeur van Grassa Rieks Smook.

Ambitie
Schouten is een van de leidende bedrijven die bezig is met de ontwikkeling, productie en verpakking van plant-based producten. “Eiwit uit gras vinden wij zeer interessant. Als pionier en innovator in de markt van vleesvervangers, zijn wij steeds op zoek naar interessante eiwitbronnen die bij kunnen dragen aan de eiwittransitie”, legt Henk Schouten van Schouten Europe uit. “Het is onze ambitie om duurzame en lokale ingrediënten te gebruiken in onze producten. Het partnership met Grassa is daarom een mooie stap voor ons bedrijf. Onze productontwikkelaars zullen de komende jaren samen met Grassa de toepasbaarheid van graseiwit in vleesvervangers onderzoeken.’’

Schouten R&D3.jpg

Uitstoot
Graseiwit heeft meer voordelen. Het brengt 50 procent meer eiwit op per hectare land. Koeien die ontsloten gras eten krijgen minder eiwitten binnen. Dat heeft weer een positief effect op de uitstoot van ammoniak door de koeien. Soja hoeft niet te worden geïmporteerd wat ook weer positieve milieueffecten heeft. Een streven van de Europese Unie is om minder afhankelijk te zijn van de import van eiwitrijke gewassen om in de behoefte van plantaardig eiwit te voorzien.

Er zijn nog wel wat hordes te slechten voordat graseiwit kan worden gebruikt voor menselijke consumptie. Graseiwit moet nog worden goedgekeurd voor menselijk consumptie door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Grassa en Schouten verwachten dat die goedkeuring er ook komt. Beide bedrijven nemen al een voorschot daarop door nu al te starten met de gezamenlijke ontwikkeling en onderzoek.

Schouten production.jpg
Schouten R&D2.jpg
Schouten R&D4.jpg
Grassa.jpg
Grassa2.jpg

Bron: Levensmiddelenkrant