foto bij artikel Enough.jpg

Fabrikanten

Enough haalt 40 miljoen op voor vleesvervangers

SAS VAN GENT – Enough, Nederlandse producent van duurzame eiwitten, heeft in een investeringsronde 40 miljoen euro opgehaald. Investeerder World Fund heeft dit 21 augustus bekendgemaakt.

Redactie |

De financiering die bij CPT Capital en World Fund vandaan komt, wordt gebruikt voor uitbreiding van de fabriek in Sas van Gent. Enough wil in de komende vijf jaar de capaciteit van 10.000 ton eiwitten naar 60.000 ton opschalen. Het bedrijf gaat ook het personeelsbestand uitbreiden voor kantoren, zowel in Glasgow en Londen als in Sas van Gent.

Één eiwit
Mycroproteïne, het eiwit dat Enough produceert, wordt verkregen uit suikers van granen. Hiermee worden vleesvervangers gemaakt, die worden verkocht bij supermarkten en gebruikt bij fastfoodketens. Anders dus dan de vleesvervangers die van eiwitten uit soja en erwten zijn gemaakt.

Rabobank
Uit een recent onderzoek van Rabobank komt naar voren dat de markt van vleesvervangers onder druk staat. Het aanbod is voor de consument te groot en brengt verwarring bij de consument. Ook voldoen de producten niet aan de verwachting van de smaak, prijs en gezondheid waardoor de groei stilstaat.

Toch is te verklaren waarom er geld wordt geïnvesteerd om de smaak en kwaliteit te verbeteren, ondanks de stagnatie in de groei van productie in plantaardige vleesvervangers. Rabobank zegt in het rapport dat producenten kunnen innoveren en ontwikkelen om vleesvervangers in een beter daglicht te zetten. Daarmee wordt het voor de consument overzichtelijker en duidelijker om te zien welke ingrediënten er in een vleesvervanger zitten.

Bron: Levensmiddelenkrant