E-commerce

Flitsbezorgers hebben moeite om leeftijdsgrens te handhaven

NIEUWVEEN – Uit recent onderzoek van consumentenprogramma Radar blijkt dat de wettelijk gestelde leeftijdsgrens voor sigaretten maar zelden gehandhaafd wordt door flitsbezorgers. Een rookvrije generatie lijkt hierdoor verder weg dan ooit.

Yentl Bocxe Strik |
"Radar: ‘Ze bezorgen sigaretten aan minderjarigen’"

Waar de overheid aan de ene kant alles op alles zet om roken te ontmoedigen, zoals het geplande weren van tabaksverkooppunten in supermarkten, restaurants en cafés en de enorme accijnsverhogingen op tabaksproducten, blijkt het voor de huidige tieners ‘kinderlijk eenvoudig’ om tóch aan sigaretten te komen, zo ondervond AVROTROS-consumentenprogramma Radar . Volgens de Nederlandse flitsbezorgers kunnen enkel consumenten van 18 jaar of ouder sigaretten bestellen, maar de leeftijdshandhaving blijkt in bijna alle gevallen niet te worden nageleefd. Voor de proef maakte Radar accounts aan bij drie verschillende flitsdiensten, te weten: Gorillas, Getir en Flink in de steden Utrecht en Arnhem. De bestellingen, die allemaal sigaretten bevatten, werden aangenomen door een 13-jarig testpersoon. “Van alle negen bestellingen is eenmalig door een bezorger van Gorillas om legitimatie gevraagd en zijn de sigaretten door de bezorger weer mee teruggenomen”, meldt Radar. “De overige acht bestellingen werden zonder enige vraag naar legitimatie meegegeven aan de 13-jarige Mare.”
Kamerleden reageerden geschrokken op de bevindingen in de televisie-uitzending van maandag 20 februari. Jeanet van der Laan (D66) vindt een boete voor de flitsbezorgers op zijn plaats. “Als je in de supermarkt iets verkoopt aan een minderjarige, kan je ook beboet worden, dus waarom geldt dat dan niet ook voor flitsbezorgers?”
Don Ceder, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, geeft aan Kamervragen te gaan stellen om meer te gaan handhaven op de bezorging van tabaksproducten. “Als dit de manier is waarop je controleert, gaat het niet goed. De werkgever heeft de verplichting om zeker te weten dat als ik iemand sigaretten verkoop, dat die persoon 18 jaar of ouder is. Een werkgever moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je dat wel te weten krijgt”, stelde Ceder.

Flink.jpeg Flink is meteen aan de slag gegaan om het probleem te tackelen.

Reactie flitsbezorgers
Flink-directeur Robin Kiesler erkende de tekortkomingen van zijn bezorgdienst en is welwillend te zoeken naar een oplossing. “Bij alle producten voor 18+ moet de levering goed gaan, dit mag niet gebeuren”, zei Kiesler. “We zijn in gesprek met een nieuwe partij voor mysteryshopping en we willen vandaag al aan de slag gaan met de awareness over hoe je met het proces omgaat.”

getir-at-amsterdam_1622552342996.jpeg Ook Getir en Gorillas zeggen beter te gaan handhaven.

Flitsbezorgers Getir en Gorillas lieten in een gezamenlijke, schriftelijke reactie weten de misstand te bejammeren. “We betreuren dat dit meerdere malen niet goed is gegaan en nemen dit zeer serieus. We onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en zullen vervolgens aanvullende maatregelen nemen om de naleving van de leeftijdsgrens te verbeteren.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.