Franse voedingsindustrie.jpg De Fransen zullen ook in 2024 diep in de buidel moeten tasten voor voedingsmiddelen

Buitenland

Franse voedingsindustrie komt met waarschuwing: Geen prijsdaling in 2024

PARIJS - Jean-Philippe André, voorzitter van de National Association of Food Industries (ANIA) heeft vorige week tijdens de eerste onderhandelingsronde over de vaststelling van de voedselprijzen de balans opgemaakt. Hij waarschuwt dat er geen algemene prijsdaling zal zijn in 2024.

Nanja Pol |

André vertegenwoordigt de industriëlen in de voedingsindustrie. Hij maakte in het radioprogramma bij RTL France bekend dat zij in de eerste onderhandelingsronde over de prijsstelling van producten in de schappen van Franse supermarkten hebben opgeroepen tot verhogingen van 3 tot 4%. “Volgens de eerste informatie die we hebben, zullen we tussen de 0 en 2-3% uitkomen. De verhogingen zullen in verschillende markten en grondstoffen anders zijn”, aldus André. Hij legde uit dat de stijging nog steeds overeenkomt met bepaalde sectoren waar de grondstofprijs toeneemt, zoals bij suiker, rijst en sinaasappelen.
Verder waarschuwde de voorzitter van de ANIA: “De energieprijzen blijven hoog, het minimumloon is gestegen, dus we moeten ons niet voorstellen dat de prijzen van de ene op de andere dag zullen dalen. We moeten duidelijk zijn voor de mensen: er komt geen algemene prijsverlaging.”

De voorzitter heeft tot slot wel een bemoedigende boodschap: “We hebben al stijgingen van 16% meegemaakt, waar we momenteel op 7% zitten. Je kunt zeggen dat er ‘desinflatie’ op komst is.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: