roken_sigaretten-a840x630.jpg

Formules

Geen tabak in de schappen van Albert Heijn

ZAANDAM – Sinds 1 januari is er geen tabak meer te verkrijgen in alle eigen AH-winkels. De supermarktformule is op de meeste locaties gestopt en volgt Lidl met de maatregel van verbod op verkoop van rookwaren in supermarkten per 1 juli 2024.

Redactie |

Sinds het begin van het nieuwe jaar zijn rookwaren nu ook niet meer in de schappen van de eigen AH-winkels te vinden. Lidl haalde al eerder sigaretten en tabak uit de schappen en was hiermee de eerste supermarktketen in Nederland. Vanaf 1 juli van dit jaar mogen supermarkten helemaal geen tabak meer verkopen. 

Vapeshops slaan hun slag
Verkopers van elektrische sigaretten mogen per 1 januari geen smaakjes voor e-sigaretten aanbieden. Omdat nu een groot deel van hun handel wegvalt, gaan vapeshops weer klassieke sigaretten verkopen. Emil ’t Hart, voorzitter van de branchevereniging van elektronische sigaretten zegt tegen NOS dat verkoop van sigaretten juist tegen de principes ingaat: "Tabak is juist waar veel ondernemers tegen hebben gevochten. Door e-sigaretten te verkopen willen ze mensen juist van het roken afhelpen." Ook Monique Kant van E-cig4u in Woudrichem heeft nu klassiek tabak in haar assortiment. In het radiojournaal vertelt zij: "Met pijn in mijn hart. We hopen nu dat klanten die voor sigaretten in de winkel komen, ook zien dat er met de e-sigaret een alternatief is."

Dirk Mulder van sector banker trade en retail ING business banking zegt hierover: "Toch kan het zijn dat de Albert Heijn bij jou om de hoek ook na 1 januari nog sigaretten verkoopt. Sommige filialen zijn franchisewinkels. Dat betekent dat die winkels worden gerund door zelfstandig ondernemers. Zij mogen zelf beslissen of ze in januari al stoppen met het verkopen van tabak, of dat ze tot juli wachten. Hetzelfde geldt voor tankstations met een AH to go."

Bron: Levensmiddelenkrant