De-Hollandse-witte-bonen-van-HAK-in-hand.jpg

Fabrikanten

Hak verbouwt zwarte en witte bonen op Nederlandse grond

GIESSEN – Nog dit jaar zullen de eerste zwarte en witte bonen uit de Hollandse kleigrond in de supermarkten verkrijgbaar zijn. Als onderdeel van een experiment om meer exotische bonen in Nederland te telen is deze teelt een succes, aldus Hak.

Redactie |

De bonen worden vooral in Canada en Zuid-Amerika veel verbouwd. De Hollandse bodem lijkt goed geschikt voor de teelt van de zwarte en witte bonen. Een proefteelt in samenwerking met telersorganisatie CZAV en Hak toont dit aan. 

Goed bonenjaar
Volgens Hak is 2023 een goed bonenjaar. De peulen konden zich goed ontwikkelen door een natte augustusmaand en een droge septembermaand. Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop van Hak, en Arthur Koekkoek, medeverantwoordelijk voor het fieldmanagement, voegen hieraan toe: “Toch is het telen van exotische gewassen in Nederland geen gemakkelijke taak. We moeten echt ervaring opdoen en deze gewassen leren telen. Daarom werken we eerst met kleine proefvelden en bij succes schalen we op. Het blijft spannend of opschalen ook echt het gewenste effect heeft. We kunnen nog niet alle zwarte en witte bonen uit Nederland halen, maar we hopen op termijn dat dat gaat lukken. Nauwe samenwerking met CZAV en de telers is daarbij essentieel. Je moet niet bij de eerste tegenslag opgeven, maar samen de schouders eronder zetten.”

Extreme weersomstandigheden
Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden, Peulvruchten van CZAV[LvdL1] : “Een extra uitdaging voor het telen van de bonen zijn de steeds extremere weersomstandigheden. Ongekende droogte wordt afgewisseld met hele natte perioden. Dit jaar gaat dat goed, maar het kwartje kan ook net verkeerd vallen, dus de risico’s zijn groot. Het is van belang dat de kwaliteit goed is en dat de opbrengst voldoende is. Teelt in het buitenland heeft dezelfde uitdagingen, maar als je importeert, kun je altijd nog voor een andere regio kiezen. Bij lokaal telen heb je die keuze niet, dus dat maakt het automatisch spannender.”

Missie
Het is de missie van Hak om zoveel mogelijk groente lokaal en duurzaam te telen de komende jaren. Hak heeft de ambitie alle lokale groenten en peulvruchten biologisch te telen, waarbij het verdienmodel voor de teler eveneens van belang is. Meer tests worden gedaan met de borlottiboon en de kleine rode kidneyboon. Ook probeert Hak de van oorsprong Afrikaanse haricot vert naar Nederland te halen.

Bean Deal
Hak heeft zich verbonden aan de ’Bean Deal’, een vorig jaar gesloten overeenkomst om Europa en Nederland meer zelfvoorzienend te maken wat betreft de teelt van eiwitrijke gewassen, door deze op eigen bodem te telen. Het naar Nederland halen van exotische bonensoorten maakt hiervan onderdeel uit.

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: