foto Groendus - Hessing Supervers.jpg

Fabrikanten

Hessing Supervers neemt duurzame versfabriek in gebruik

VENLO – Groente- en fruitverwerker Hessing Supervers kan dankzij de samenwerking met energienetwerk Groendus binnenkort alle 100 productielijnen van zelfopgewekte energie voorzien in de nieuwe fabriek in Greenport Venlo.

Redactie |

Hessing noemt dit een unieke prestatie, aangezien de fabriek in een netcongestiegebied ligt. De 11.998 zonnepanelen voorzien onder andere alle snij- en verwerkingsproductielijnen. “Het verwerken en opslaan van groente en fruit gebeurt bij Hessing onder lage temperaturen om alles vers te houden. De kwaliteit van het product is van levensbelang voor bedrijven in de voedsel sector. Dus wordt er doorlopend gekoeld, wat voor een grote energievraag zorgt” zegt Gunnar Larsen, senior projectontwikkelaar bij Groendus. Daarnaast gebruikt Hessing  onder andere twee ijswatersilo’s voor het koelen van groenten en fruit, een sneller en efficiënter proces dan dat met andere technieken kan worden bereikt. Daarbij kan de beschikbare, overtollige zonne-energie opgeslagen worden als buffer. Teruglevering aan het net van in koeling omgezette energie aan het net wordt hiermee voorkomen. De ijswatersilo’s zijn dus praktische instrumenten als het gaat om energiesturing en congestiemanagement.

Uitdaging
Dat is ook broodnodig, want in deze regio is teruglevering aan het elekriciteitsnet absoluut verboden. Groendus gaat de grote uitdaging aan door vorm te geven aan de opslag van zonne-energie met een vermogen van 5.3000 kilowattpiek op 50.000 m2. Dit is vergelijkbaar met 10 voetbalvelden vol zonnepanelen met een opbrengst van een jaar lang stroom voor 2.000 huishoudens.Fabriek van de toekomst

Hessing werkt al sinds 2018 aan het ontwikkelen van de fabriek van de toekomst. Michel van Rijswijk, directievoerder van Hessing Supervers legt de keuze voor nieuwbouw uit: 
“Nieuwbouw bleek voor ons de beste keuze om de continuïteit van de productie te waarborgen en toekomstige productinnovaties te verwerken. Onze wens was een omgeving waar we verse groenten en fruit snijden, wassen, drogen en verpakken” De samenwerking Hessing en Groendus zorgt ervoor dat er aan de duurzaamheidsnormen wordt voldaan. Dit levert de fabriek van de toekomst het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ op en maakt deze tot duurzaamste versfabriek van Europa.

Pragmatische aanpak
Toen vorig jaar de prijsstijgingen zich voordeden, staken beide partijen de koppen bij elkaar om dit onverwachte probleem aan te pakken. “We zagen dat iedereen in Europa hier tegenaan liep. Het was een nieuwe werkelijkheid die we samen goed doorspraken en pragmatisch aanpakten. Daardoor hebben we dit mooie resultaat, waar vanaf nu de vruchten van geplukt (en verwerkt) worden”, aldus Larsen.

Er wordt al geproduceerd in de nieuwe fabriek. De komende maanden verhuizen nog meer machines van andere locatie naar Greenport Venlo. Afronding van de verhuizing is in de loop van 2024. Alle zelfopgewekte stroom kan dan voor het verwerken van verse groente en fruit worden ingezet.

Bron: Levensmiddelenkrant 

Lees meer over: