zelfscan AH Albert Heijn Bouwens afrekenen kassa.jpg

Ondernemers

Het Vakcentrum: ‘Bagatelliseer winkeldiefstal niet'

WOERDEN - Opiniemakers en (oud)politici hebben de neiging winkeldiefstal te bagatelliseren. Dat stelt het Vakcentrum, de vereniging van zelfstandig retailondernemers. En dat terwijl de schade voor winkeliers enorm is. Daarom roept de vereniging op winkeldiefstal serieus te nemen.

Erica van der Valk |

Dat supermarkten het verlies van winkeldiefstal makkelijk kunnen hebben, is volgens Het Vakcentrum een drogreden. Dat komt omdat de marges van een supermarkt erg krap zijn. Over het algemeen maken zelfstandige supermarkten (franchisenemers) een marge tussen 1 en 3%. De opeenstapeling van kostenstijgingen huur, energie en loon zet het bestaansrecht van menig supermarkt onder druk.

Sociale schade
Maar de schade is niet alleen economisch. Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum, zegt: “De zelfstandige supermarktondernemers zijn ook juist die ondernemers die bijdragen aan de leefbaarheid van buurt, wijk of stad. Deze bijdragen komen direct onder druk te staan als de marges van de ondernemer te laag worden.”

Diefstal is diefstal
De leden van het Vakcentrum maken zich volgens Hoogstraaten boos: “Het is ook een schandaal dat zogenoemde opinieleiders, waaronder ook (ex)politici stellen dat het min of meer normaal is om spullen mee te nemen zonder te betalen. Daarover heb ik meerdere boze berichten van leden gekregen en terecht. Diefstal is diefstal, punt uit.”

Bron: Levensmiddelenkrant