Naamloos.jpg Een vestiging van de Hongaarse supermarktketen CBA ter illustratie Foto: Google Maps

Buitenland

Hongarije verplicht mededelingen over krimpflatie

BUDAPEST – De Hongaarse overheid heeft een maatregel afgekondigd die voedingsretailers verplicht klanten te informeren over krimpflatie. Als de inhoud van verpakkingen wordt verminderd moeten verkopers twee maanden lang klanten hierop wijzen door middel van een mededeling in het schap.

Redactie |

De maatregel gaat half februari in en moet volgens een verklaring van het Hongaarse ministerie van Economische Zaken (EZ) gezinnen beschermen tegen misleiding. Als uitgangspunt dienen de gewichten of volumes van verpakkingen tussen 1 januari 2020 en 1 juli 2023. Producenten en leveranciers zijn verplicht om de verkopers te informeren over wijzigingen in de verpakking. Ook wordt de informatie opvraagbaar in een publieke database. De Hongaarse voedsel- en warenautoriteit kan ingrijpen als niet aan de maatregel wordt voldaan.

Hongarije kampte de afgelopen tijd met hoge inflatie. In de verklaring van EZ staat dat de inflatie onder controle is en dat economische groei weer wordt opgestart. Voor dit jaar wordt er een groei van vier procent verwacht. De maatregel tegen krimpflatie is een van de oplossingen om het vertrouwen en de consumptie weer te verhogen.

Bron: Levensmiddelenkrant